Děti, které nejsou fyzicky aktivní, mají špatnou srdeční funkci

377 dětí, které se studie zúčastnily, bylo ve věku mezi šesti a devíti lety. Vědci studovali stupeň fyzické aktivity u dětí a jak dlouho byly každý den sedavé, spolu s měřením jejich absorpce kyslíku a srdeční funkce.

Jejich srdeční funkce byla měřena pomocí EKG, které ukazuje změny srdeční frekvence. Nízká variabilita srdeční frekvence je u dospělých spojena s kardiovaskulárním onemocněním.

Ulf Ekelund, profesor norské školy sportovních věd, je jedním z výzkumných pracovníků, kteří studovali v rámci nové studie.

“Viděli jsme spojení mezi sezením a nižšími změnami srdeční frekvence a spojení mezi nízkou fyzickou aktivitou a nižšími změnami. To je poněkud překvapivé, protože jsme se dívali na mladé zdravé děti, “říká Ekelund.

Malá změna srdeční frekvence

Nízká variace znamenala, že srdeční signály se během měření EKG měnily jen nepatrně. Srdeční frekvence člověka se obvykle velmi liší, když dýchají nebo se pohybují. Vědci popisují rozdíly v srdeční frekvenci jako nízké nebo vysoké ve srovnání s normálními, kde je vysoká variace považována za dobrou, pokud jde o kardiovaskulární onemocnění.

Ekelund zdůrazňuje, že vědci zatím nemohou s jistotou říci, že těmto dětem hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob.

“Na základě této studie to nemůžeme říct. Víme však, že u dospělých s nízkými výkyvy bylo pozorováno zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob,“ říká Ekelund.

Neznám příčinu

Korelace mezi sedavým časem a nízkou variabilitou srdeční frekvence byla největší u dívek ve studii. Pro chlapce ve studii byl vztah mezi špatnou absorpcí kyslíku a nízkou variaci nejjasnější.

Děti, které byly velmi sedavé, měly špatný příjem kyslíku a nízkou fyzickou aktivitu, byly jednoznačně vystaveny největšímu riziku nízké variace srdeční frekvence.

Vědci přizpůsobili tělesný tuk ve své studii, takže vědí, že rozdíly nebyly způsobeny vyšší tělesnou hmotností u neaktivních dětí.

Vědci však nemohou říci, že pokud funkce dolního srdce nalezená u sedavějších dětí byla spojena s genetickou příčinou.

“Nemůžeme s jistotou říci, která je na prvním místě, nečinnost nebo funkce srdce. Naše studie říká, že existuje spojení, ale nemůžeme nám říct příčinu spojení,“ řekl.

Vědci ve své studii varovali, že nečinnost není dobrá pro srdeční funkce.

“V předchozích studiích jsme také viděli, že existuje vztah mezi metabolickými rizikovými faktory a nečinností u dětí tohoto věku,” říká Ekelund.

Mezi faktory metabolického rizika patří nadváha, vysoký krevní tlak, vysoká hladina inzulínu nebo vysoká hladina cholesterolu.

Důležitá je fyzická aktivita

Ekelund říká, že není pochyb o tom, že by děti měly být fyzicky aktivní.

“Je to důležité pro kardiovaskulární funkci dětí. Tato studie je kusem většího puzzle, kde velký obrázek ukazuje, že děti by měly být méně sedavé a aktivnější,“ uvedl.

V době, kdy mnoho dětí tráví hodiny sledováním televize nebo hraním s tablety, je zpráva ještě důležitější, říká.

„Spontánní fyzická aktivita u dětí je velmi důležitá. Musíme o tom zvýšit povědomí spolu s rodiči a školami, abychom předešli problémům v oblasti veřejného zdraví,“ uvedl.

Mezi opatření, která mohou pomoci, patří více tělesné výchovy a více volnočasových aktivit.

Ekelund nevěří, že podmínky v Norsku jsou jiné než ve Finsku, odkud pocházely děti ze studie.

„Výsledky studie se pravděpodobně budou vztahovat na děti v severském regionu,“ říká.

Říká, že děti v této věkové skupině by měly mít každý den alespoň 60 minut aktivity. V současné době, jak řekl, 80-90 procent norských šestiletých splňuje tato doporučení.

“Nejsme si jistí, zda je to dostačující pro udržení dobrého zdraví srdce u dětí, ale zdá se, že to naznačuje několik studií. Potřebujeme však více studií, abychom pochopili více o míře aktivity, kterou děti potřebují, aby byly v dobrém zdravotním stavu, “uvedl.

Dobré návyky v dětství

Maja-Lisa Løchen je profesorem preventivního lékařství na Univerzitě v Tromsø a konzultantem kardiologického oddělení Fakultní nemocnice v severním Norsku.

„Je to zajímavá studie, která se zdá být dobře provedená – průřezová studie však může vytvářet pouze hypotézy a neříká nic o příčinných souvislostech. Účelem studie je hledat možný mechanismus vysvětlující ochranný účinek fyzické aktivity,” říká Løchen.

Poukazuje na to, že fyzická aktivita je velmi důležitým ochranným faktorem pro zdraví srdce dospělých.

(Sciencenorway, foto: Pixabay)

Přejít nahoru