Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko „nutí“ systémy S-400 celému světu

Uvádí se, že projev amerického diplomata opublikoval, těsně po diskusi, časopis Politico.

„Uplynula již dlouhá cesta od doby, kdy se AK-47 (útočná puška Kalašnikov, pozn red.) stala všudypřítomným symbolem sovětských povstalců (po celém světě), a to od jihovýchodní Asie až do Afriky. Dnes se Rusko zaměřilo na dodávku svých systémů S-400,“ prohlásil.

Cooper poté dodal, na čem Rusko usilovně pracuje. „Rusko dnes intenzivně pracuje na zavedení svého systému protivzdušné obrany S-400 po celém světě,“ uvedl diplomat.

„Rusko, využívající hlediska o bezpečnosti našich partnerů, díky cílenému marketingu pro takové systémy, jako je S-400, nám vytváří právní a technologické překážky, které umožňují předat partnerům ty nejmodernější obranné technologie,“ doplnil k věci.
USA a zájem jiných zemí o koupi S-400
Spojené státy americké opakovaně vyjádřily nesouhlas s tím, že jiné země kupují ruské systémy protivzdušné obrany S-400.

O koupi těchto protiraketových systémů projevilo zájem Turecko. Tato země nehodlala od nákupu odstoupit ani poté, co se objevily informace o možném zavedení sankcí ze strany Spojených států. Konkrétně se jednalo o americké sankce CAATSA, které jsou používány pro penalizaci „transakcí“ s ruským obranným průmyslem.

To však není vše. Spojené státy se rozhodly vyloučit Turecko z projektu F-35 po zahájení dodávek ruských S-400 do země. Bílý dům prohlásil, že nákup protiraketových systémů Ankarou není slučitelný s dodávkami nejnovějších amerických stíhaček.

Turecké ministerstvo zahraničí označilo toto rozhodnutí USA za jednostranný, protizákonný a nespravedlivý krok, který způsobí nenapravitelné škody strategickým vztahům mezi těmito státy.

„Tvrzení, že S-400 ohrožují F-35, není odůvodněné. Návrh Turecka, na který USA neodpověděly, o založení pracovní skupiny pro tuto otázku za účasti NATO, je jasným příznakem předpojatosti ze strany USA a neochoty čestně překonat tento problém,“ praví se v prohlášení tureckého ministerstva zahraničí.
Dodávky ruských systémů protivzdušné obrany S-400 Turecku, které začaly v polovině července, tak způsobily krizi ve vztazích Turecka s USA. V úterý 29. října Sněmovna reprezentantů Kongresu USA skoro jednohlasně schválila návrh zákona o sankcích proti Turecku, a to nejen za nákup ruských systémů S-400, ale také kvůli vojenské operaci v Sýrii.

Systém S-400 představuje novou generacu protiletadlového zbraňového systému středního a velkého dosahu. Systém vyvíjí ruská společnost Almaz Antěj.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru