Merkelová chce, aby Německo zvýšilo prodej zbraní do Afriky. Znepokojuje ji Rusko na tamním trhu

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala parlament země, aby přezkoumal svůj postoj k omezením prodeje zbraní s cílem umožnit dodávky zbraní africkým zemím, konkrétně v sahelském regionu na jih od Sahary. Tvrdila, že úspěch v této oblasti je přímo spojen s německou bezpečností a označila ho za jeden z nejzávažnějších problémů, kterému v současnosti čelí její země.

Berlín pomáhá Mali v boji proti teroristickým skupinám od roku 2013, a to rozmístěním vlastních vojsk v zemi. Merkelová zdůraznila, že zatímco Německo připravuje armádu v afrických zemích k boji proti teroristickým hrozbám, nedokázalo jim k tomu poskytnout prostředky, a to zejména zbraně. Bezpečnost afrických zemí však nebyla jediným důvodem, který ji znepokojoval.

„Ptám se sama sebe, je-li v našem zájmu, aby byla Afrika vyzbrojena Ruskem nebo snad Čínou nebo Saúdskou Arábií? Nemyslím si, že můžeme podpořit stabilitu a mír v Africe a odmítnout dodávat zbraně. Nemůžeme učit lidi, kteří musí bojovat s teroristy, a přitom tvrdit, že je na nich, aby zjistili, kde dostanou zbraně,“ uvedla kancléřka.

Německo spolu s Francií také prosazuje zřízení dalšího mechanismu prodeje zbraní africkým státům prostřednictvím tzv. Evropského mírového nástroje, který je koncipován jako samostatný „rozpočet EU“. Jeho podrobnosti zůstávají záhadou, ale iniciativa má podle EUobserver již své odpůrce.

Média odkazují na Dánsko, Maltu a Nizozemsko jako na pevné oponenty. Švédsko má obavy v souvislosti s Evropským mírovým nástrojem v oblasti bezpečnosti s cílem zabránit tomu, aby se zbraně dostaly na černý trh nebo do rukou militantů. Irsko se také údajně staví proti této myšlence, ale údajně drží jazyk za zuby, aby neztratilo podporu Francie a Německa v záležitostech Brexitu.

Afrika ve středu pozornosti Ruska
Rusko nedávno postavilo Afriku do středu své zahraniční politiky. Rusko vyslalo do Středoafrické republiky (SAR) vojenské poradce, aby mu pomohlo vyrovnat se s probíhající občanskou válkou tím, že v roce 2018 vyškolilo své vojenské síly.

V říjnu 2019 Moskva zorganizovala první rusko-africké fórum v Soči, navštívené většinou afrických zemí. Africké státy již dlouho vědí, že Rusko je spolehlivým dodavatelem zbraní a pokrývá významnou část prodeje v této oblasti na kontinentu, a fórum zjevně obnovilo jejich zájem.

Nigérie podepsala dohodu o koupi 12 útočných vrtulníků MI-35 z Moskvy, zatímco řada dalších států diskutovala o možném nákupu jiných typů zbraní. Rusko také prodávalo zbraně do SAR, protože OSN udělila patřičné povolení v roce 2017.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru