Americký stíhací letoun F-22 tajně stíhal íránské bojové letouny F-4 Phantom nad Perským zálivem

Jak jsme tehdy hlásili, jedna ze dvou proudů F-4 Phantom dorazila asi 25 km od UAV, ale přerušila pronásledování poté, co jim vyslala varovnou zprávu dvě americká letadla doprovázející Predátora.

K této epizodě došlo v březnu 2013, několik měsíců poté, co se dva útočné letouny Sukhoi Su-25 provozované Pasdaranem (neformální název IRGC – armáda strážců islámské revoluce) pokusily sestřelit americký MQ-1 létající rutinní dohledový let v mezinárodním vzdušném prostoru asi 25 km od Íránu, selhalo zachycení bezpilotních letadel.

Po tomto pokusu o zachycení se Pentagon rozhodl doprovodit drony zapojené do misí ISR (průzkum zpravodajských informací) pomocí stíhacích letounů (buď F-18 Hornets s CVW 9 zahájených na USS John C. Stennis, jehož Carrier Strike Group je v současné době v USA) 5. oblast zodpovědnosti flotily nebo dravci F-22, jako jsou ti, kteří byli nasazeni do Al Dhafry v SAE.

Nové podrobnosti o této epizodě nedávno zveřejnil náčelník štábu generál Mark Welsh, který 17. září nejen potvrdil, že stíhací letouny poskytující HVAAE (vysoce hodnotný letecký doprovod) byli stíhači tajných stíhaček F-22, ale také uvedli, že:

“On (pilot Raptor) letěl pod jejich letadlem (F-4), aby zkontroloval jejich zbraně, aniž by věděl, že je tam, a pak proletel vedle levého křídle, zavolal je a řekl: “Opravdu byste měli jít domů” napsal portál The Aviationist.

Přejít nahoru