Analytici: ruské stíhačky v boji „roztrhají na kousky“ F-35 USA

Vědecký pracovník Výzkumného střediska mezinárodní bezpečnosti Brenta Scowcrofta při Atlantické radě James Hasík poznamenává, že za 100 miliard dolarů, vydaných za realizaci projektu F-35, by bylo možné koupit přibližně 740 stíhaček Eurofighter Typhoon, ale takové řešení by nebylo ve stylu amerického vojenského letectva, které stále vkládalo naděje do F-35.

„V Korpusu námořní pěchoty, ve vojenském letectvu a vojenském námořnictvu USA doufali, že nová stíhačka jim dokáže zajistit nesporné prvenství ve vzduchu”, cituje agentura politika. Ale čas ukázal, že stíhačka, jejíž výroba dokonce překročila hranice původního rozpočtu, není tak dobrá, jak předpokládali.

Australský člen parlamentu Dennis Jensen poznamenal, že Achillovou patou F-35 jsou jeho manévrovací schopnosti, které jsou dokonce menší než u stíhačky F-22. Ve svém sloupku pro noviny The West Australian zdůraznil, že výrobci letadla se nepoučili z války USA ve Vietnamu — americké vojenské doktríny 50. let vyhlašovaly konec „éry vzdušných bojů”. Odrážeje se od této pozice, v USA byla vyrobena stíhačka-bombardér F-4 Phantom, vybavená moderními pátracími a navigačními radary, osmi raketami typu „vzduch-vzduch” a dalšími technologickými novinkami. Jelikož „éra vzdušných bojů” podle názoru výrobců dospěla ke konci, na letadle nejsou umístěny letecké kanóny.

„Potom nastala chvíle pravdy. Předpokládalo se, že USA, ozbrojené moderními F-4 Phantom, dokáží lehce odrazit nepřátelské stíhačky typu MiG-17. Zastaralá MiG-17 neměla bojové radary ani rakety dalekého doletu, ale měla letecké kanóny. V boji rakety nefungovaly tak, jak se předpokládalo, a pohyblivá MiG-17 přinášela F-4 hromadu problémů”, říká Jensen.

F-35 je také vybavena moderními radary a senzory. Nicméně v boji nad ním zcela zvítězila jeho předchůdkyně — stíhačka čtvrté generace F-16, vyrobená před více než 40 lety. „Je jasné, že v boji na krátkou vzdálenost JSF nepřežije, ani kdyby proti němu bojovala letadla, vyrobená před desítkami let”, dodává Dennis Jensen.

„Smutně proslulá F-35 bude roztrhána na kousky dokonce antikvární MiG-21, nemluvě už o boji na krátkou vzdálenost s ruskými stíhačkami čtvrté generace Su-27 a MiG-29″, předpokládá jeden z výrobců americké F-16, letecký konstruktér Pierre Sprey.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru