Otřes: Nejméně 61 amerických veteránů, kteří hlídali „kontaminovanou“ bývalou ruskou základnu, zemřeli nebo mají rakovinu + FOTO

Podle nové zprávy Tara Copp McClatchyho DC zemřelo nejméně 61 amerických speciálních operačních sil, které byly rozmístěny na bývalé sovětské základně jen pár set mil od afghánské hranice.

K2 byl kontaminován zbytky chemických zbraní, radioaktivním zpracovaným uranem a dalšími riziky podle dokumentů získaných společností McClatchy.

Podle studie Armády z roku 2015 na základně bylo diagnostikováno zhoubným nádorem nebo zemřelo nejméně 61 mužů a žen, kteří sloužili v K2. Studie však uvedla, že toto číslo nemusí zahrnovat zvláštní operační síly nasazené na K2, které pravděpodobně nebyly započítány kvůli utajení svých misí uvádí McClatchy DC

„Black goo“ a další zlověstné znaky

Podle zprávy ministerstvo obrany vědělo, že K2 byl od začátku kontaminován na základě dokumentů získaných McClatchyem, které jsou nyní zveřejňovány. Poté, co v roce 2001 onemocněli uzbeckí vojáci, kteří připravili základnu, nařídilo americké velitelství USA zpravodajské revizi nebezpečí v zařízení.

Nejprve existovalo zařízení pro skladování raket, které explodovalo v červnu 1993. „Je velmi pravděpodobné, že zemní kontaminace bude způsobena explozí a následné vypuštění raketového paliva v celé oblasti,“ uvedla zpráva.

Další dvě uvedená nebezpečí byla opuštěné skladovací zařízení paliva a opuštěné zařízení pro údržbu letadel identifikované jako pravděpodobné zdroje „černého goo“, které zpráva uvádí, „je pravděpodobně kombinací olejů, hydraulických kapalin, lepidel, barev, rozpouštědel a mazadel. “

Čtvrté nebezpečí uvedené ve zprávě bylo, že severovýchodní roh stanu byl pravděpodobně ovlivněn „odtokem z místa dekontaminace chemických zbraní“, který se objevil na zpravodajských snímcích USA v roce 1987.

“Po návratu z bojových let později se všichni scházíme s různými formami rakoviny, které [Ministerstvo pro záležitosti veteránů] odmítá uznat,” podle důstojníka armádního hlavního důstojníka pro výslužbu Scott Welsche, zvláštního vojenského důstojníka operace, který nasadil na K2 v říjnu 2001 a který má nyní rakovinu štítné žlázy, která byla diagnostikována v roce 2014.

(foto: K2)

 

Přejít nahoru