Retro: Atlantico: Rusko pohrozilo NATO a předvedlo, co dokáže

„Umísťování protiraketových systémů S-400 Triumf (kolem Moskvy — pozn.red.) je symbolickou odpovědí na přítommnost vojsk NATO v Polsku a Pobaltí, — řekl během rozhovoru s Atlantico odborník na vztahy EU a Ruska a na politiku obrany NATO a EU Michael Lambert. Aliance umístila vojska, protože se obává možného vojenského vpádu Moskvy do této oblasti. A Kreml paradoxně vidí v přítomnosti natovských vojsk nebezpečí vůči sobě v té části Evropy, v níž od konce studené války pozice Ruska zeslábly.”
Severoatlantická aliance a Rusko se tak obávají navzájem vojenského vpádu druhé strany, zatímco ve skutečnosti ozbrojený konflikt nikdo nechce, vysvětluje odborník.

Rozhodnutí Ruska umístit protiraketové systémy S-400 v Moskvě a ne například v Sankt-Petěrburgu má tím spíše symbolickou povahu, že nemůže být doopravdy plánováno přiblížení se ani jednoho z přístrojů nebo druhů vojenské techniky k hlavnímu městu RF. Kromě toho, umístěním konkrétně S-400, špičkového typu PVO, na ruském Ministerstvu obrany ukázali, že Rusko je stále světová velmoc, která je schopna soupeřit ve vojenské oblasti s USA i velkými evropskými mocnostmi.

Rozmísťování protiraketových systémů S-400 kolem obvodu hlavního města se také stalo „skvělou reklamou tohoto vývozního zboží”. Michael Lambert uvádí, že dnes na Blízkém Východě poptávka po ruských zbraních prudce stoupá — v mnoha případech díky vojenské kampani v Sýrii.

„Během syrského konfliktu Moskva začala mít skvělou možnost vyzkoušet nové typy vojenské techniky v reálných podmínkách <…> a také obnovit staré typy zbraní ruského Ministerstva obrany, z nichž část patří k sovětské epoše”, vysvětluje francouzský odborník. <…> Kreml vstoupil do syrského konfliktu a od té doby mají všechny země Blízkého Východu zájem o ruskou vojenskou techniku”.

Kromě toho, upozorňuje Lambert čtenáře Atlantico, během vojenské letecké kampaně v Sýrii měla Moskva možnost zjistit, jak funguje vojenská technika zemí NATO, zejména americké stíhačky F-16 a francouzská letadla „Rafale”, což jí umožnilo zdokonalovat své zbraně. „Zkrátka, Rusko vyhrálo (vojenskou kampaní v Sýrii — pozn.red.), během níž použilo staré sovětské zbraně a předvedlo nové,včetně zahájení jejich rozsáhlé výroby.”

Na základě západního embarga na dodávky zbraní a hlavně díky podpoře, kterou Moskva poskytla režimu Bašára Asada, Sýrie jako první projevila zájem o ruskou vojenskou techniku. Dnes patří Rusku monopol na dodávky zbraní do Sýrie. Ale země Maghrebu a další blízkovýchodní státy — Alžír, Írán, Saúdská Arábie — mají také zájem o nákup ruských zbraní.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru