Zastavte zneužívání finančních prostředků EU v rámci nového rozpočtu

Odhalil, jak byla půda zabavena od místních farmářů a že zemědělské fondy jsou využívány ve prospěch vybrané skupiny loajalistů Fidesz uvádí portál euobserver.

Bohužel tento případ není jenom jeden.

Ani o měsíc později dokumenty uniklé do českého tisku ukázaly, že Evropská komise zjistila, že český premiér Andrej Babiš je v střetu zájmů.

Jeho bývalá obchodní říše, zemědělský konglomerát, nyní spravovaný dvěma svěřeneckými fondy, je jedním z největších příjemců dotací EU v České republice. Je ironií, že Orbán i Babiš patří mezi nejhlasitější skeptiky EU.

S blížícím se volebním vítězstvím Borise Johnsona a blížícím se Brexitem je lákavé vyhýbat se problému zneužití fondů EU úplně, protože by to mohlo hrát do rukou euroskeptiků.

Mlčení však znemožňuje zdravou debatu, která je pro skutečnou evropskou demokracii tak zásadní.

V současné době má komise k dispozici řadu nástrojů. V případě očividného střetu zájmů, jak je definován ve finančním nařízení EU, může zahájit vyšetřování – jak se stalo v případě Babiše.

A může provádět audit agentur odpovědných za výplaty na vnitrostátní úrovni, i když podle Účetního dvora EU se komise snaží tyto kontroly omezit.

Pokud jde o tento poslední bod, komise má teoreticky pravdu, že vnitrostátní instituce mají lepší předpoklady k zajištění a kontrole výdajů EU.

Peníze mohou skutečně dopadnout do kapes vládních loajalistů, aniž by došlo k porušení jediného pravidla EU.

Stručně řečeno, zatímco většina skutečností odhalených New York Times ukazuje pochybné praktiky, tyto praktiky nemusí být nutně nezákonné.

A i když má Komise k dispozici některé nástroje k testování procesních nedostatků v rozhodnutích vnitrostátních platebních agentur, je mnohem těžší, jak pro Komisi, tak pro Evropský účetní dvůr, zkontrolovat, zda jsou peníze EU vynakládány spravedlivě a přiměřeně.

Je proto životně důležité, aby EU měla prostředky k potrestání vlád, které využívají peníze daňových poplatníků EU, aby spíše zpřísnily svou moc, než aby sloužily svým občanům.

Přejít nahoru