Vice News: Rusko předvedlo v zbrojní sféře něco ze „science fiction“

Operace VKS v Sýrii demonstrovala ruské vymoženosti v sféře nových zbraní a přípravě vojáků. Během šesti měsíců bylo sestřeleno jen jedno letadlo, i když se Západ před pouhými několika lety domníval, že Rusko má „vážné problémy” s vedením bojových akcí, praví se v článku.

„Kdyby tenkrát někdo řekl, že v roce 2016 zahájí (Rusové) kampaň v Sýrii, tak daleko a s obnoveným letectvem, že budou pokračovat v letecké operaci několik měsíců…a používat bezpilotní stroje…Pokládali by to za vědeckou fantastiku,” cituje Vice News odborníka amerického Analytického vojensko-námořnického střediska Michaela Kofmana.

Rusko odstartovalo reformy v armádě po válce s Gruzií v roce 2008, poukazuje televize. Do roku 2020 plánovala Moskva vyměnit 70% zbraní, vojenské a speciální techniky. A tento „ambiciózní cíl nebyl planým vychloubáním.” Byl to „klíčový prvek zahraniční politiky největší země světa,” která ztratila svoji moc po rozpadu SSSR.

Avšak problémy v ruské ekonomice mohou ovlivnit průběh vojenských reforem, protože vysoké technologie jsou velmi drahé. Rusko má obrovské množství vojenské techniky ze sovětské doby, ale má být celá obnovena. Zvláštní pozornost si v nejbližších letech vyžádá výstavba lodí. Moskva dříve kupovala lodní motory na Ukrajině, ale po konfliktu je Kyjev prodávat nechce. Kvůli tomu může mít Rusko problémy s výstavbou nových lodí a opravou starých.

Zároveň ale mohou být ekonomické potíže pro Moskvu výhodné. Podle mínění Vice News, může stoupnout počet profesionálních vojáků v porovnání s prezenčními, poněvadž „v těžkých pro ekonomiku časech vypadá placená vojenská služba atraktivnější.” Mezi obrazem Ruska na světové aréně a rozvojem jeho arzenálu existuje přímé spojení a důkazem toho je loňská Vítězná přehlídka. Oslavy 70 výročí Vítězství ukázaly, že Moskva považuje sebe za mohutnou velmoc, na kterou je třeba brát ohled.

Další kroky v reformování ozbrojených sil budou pro Rusko pravděpodobně obtížnější než předcházející: cesta k reformám bude „drahá a složitá.” Avšak úspěch v Sýrii ukázal, že od roku 2008 dosáhlo Rusko velkých úspěchů, praví se v článku.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru