Soud EU zamítá výzvu České republiky k zákonům o kontrole zbraní

Opatření přijatá Evropským parlamentem a Evropskou radou však neporušují právní zásady, tvrdí nejvyšší soud EU.

Evropský soudní dvůr (ESD) v úterý zamítl právní žalobu České republiky proti zákazu poloautomatických pušek pro soukromé použití, které byly zavedeny po teroristických útocích v roce 2015.

Soudní dvůr rozhodl, že opatření přijatá Evropským parlamentem a Radou „v napadené směrnici nevedou k porušení zásad přenesení pravomoci, proporcionality, právní jistoty, ochrany legitimního očekávání nebo zákazu diskriminace, jak tvrdí Česká republika na podporu své činnosti. “

Účelem opatření EU proti používání poloautomatických pušek pro soukromé použití je omezit násilí ze zbraní a zabránit teroristům v získávání zbraní na černém trhu.

Podpora nových pravidel získala trakci po několika teroristických zvěrstvech na evropské půdě, včetně útoků v Paříži, Nice a Bruselu v posledních několika letech.

Reforma politiky EU v oblasti střelných zbraní zpřísňuje kontrolu zbraní v celém bloku a ztěžuje občanům EU získat a vlastnit určité zbraně. Rovněž vytvořila přísnější pravidla pro udělování licencí a registraci zbraní.

„Za účelem zrušení hraničních kontrol v schengenském prostoru zavedla směrnice o střelných zbraních harmonizovaný minimální rámec pro držení a nabývání střelných zbraní a jejich předávání mezi členskými státy,“ uvedl ESD ve svém prohlášení.

„Za tímto účelem tato směrnice stanoví ustanovení týkající se podmínek, za nichž mohou být různé kategorie střelných zbraní získávány a drženy, přičemž na základě požadavků veřejné bezpečnosti stanoví, že nabývání určitých druhů střelných zbraní musí být zakázáno “, dodal.

Příliš restriktivní?

Právní předpisy týkající se kontroly zbraní se však v rámci EU velmi liší a ne každý členský stát souhlasil s novou směrnicí z Bruselu.

Některé země požadovaly výjimky z nákupu a prodeje poloautomatických střelných zbraní pro skupiny od střeleckých klubů po sběratele.

Česká republika, která tvrdí, že nová pravidla byla nepřiměřeně omezující pro majitele zbraní, jako jsou lovci, kteří dodržují zákony, dokonce podala právní žalobu u ESD.

Uvedla, že směrnice by pouze přesunula zbraně na černý trh a nečinila nic pro zvýšení bezpečnosti v zemi, kde je lov oblíbenou zábavou a útoky zbraní jsou vzácné.

Praha také uvedla, že pravidla Evropské komise zasahovala do politiky prevence kriminality, což je věcí národních vlád členských států EU.

Eleanor Sharpston, generální advokátka ESD, v dubnu řekla soudcům, že by měli českou nabídku zamítnout. „Soud by měl žalobu České republiky zamítnout v plném rozsahu,“ uvedla Sharpstonová v prohlášení.

Uvedla, že směrnice EU se týká především volného pohybu střelných zbraní a že to mělo dopad na předcházení trestné činnosti, ale neharmonizovalo národní politiky předcházení trestné činnosti.

Ve většině případů se soudci Evropského soudního dvora řídí doporučeními generálních advokátů, i když nejsou povinni tak činit.

(DW, foto: Pixabay)

Přejít nahoru