Nasa zveřejnila obraz neznámého záhadného objektu, který přišel z jiné sluneční soustavy + FOTO

Neznámý objekt_foto_Independent

Obrázek ukazuje kometu před vzdálenou spirálovou galaxií, kterou lze rozeznat na stranu. Těžištěm obrazů je však jasně modrý střed, který pořídil Hubbleův kosmický dalekohled, když sledoval kometu ve vesmíre.

Obrázek ukazuje kometu na cestě naší sluneční soustavou, jak se vrací zpět do mezihvězdného prostoru, kde kdysi letěla píše Independent.

2I / Borisov byl poprvé spatřen v srpnu krymským amatérským astronomem, který mu dal jméno, a způsobil nával vzrušení po celém světě. Vědci rychle zjistili, že se jedná o druhý mezihvězdný objekt, o kterém je známo, že navštívil naši sluneční soustavu, po slavné Oumuamue a první kometě.

Od té doby vědci fotografují kometu, když se přibližuje k Zemi a lze ji vidět podrobněji. První pozorování z Hubbleu přišly v říjnu a nové obrázky pocházejí z listopadu a prosince, což nabízí lepší pohled na velikost a další podrobnosti návštěvníka.

„Hubble nám dává nejlepší měřítko velikosti jádra komety Borisova, což je skutečně důležitá součást komety,“ řekl David Jewitt, profesor planetární vědy a astronomie na kalifornské univerzitě v Los Angeles, jehož tým zachytil nejlepší a nejostřejší obrázky této první mezihvězdné komety.

„Naše snímky z Hubbleovho domu překvapivě ukazují, že jeho jádro je více než 15krát menší, než naznačovalo dřívější vyšetřování. Radius je menší než půl kilometru. To je důležité, protože znalost velikosti nám pomáhá určit celkový počet a hmotnost takových objektů ve Sluneční soustavě a Mléčné dráze. Borisov je první známá mezihvězdná kometa a rádi bychom věděli, kolik dalších ještě je. “

Vědci nyní očekávají, že uvidí další mezihvězdné objekty, a porovná je s těmi dvěma záhadnými předměty, které již mohli vidět.

(foto: Shutterstock)

Přejít nahoru