Ruské stíhačky MiG-31 při značné oblačnosti jedním tahem vyhnaly „narušitele“ vzdušného prostoru

Oznámilo to ve čtvrtek  28. listopadu tiskové oddělení ruského ministerstva obrany. Při plnění úkolu roli „narušitele“ hranic plnila posádka letounu MiG-31. Dostala za úkol pod rouškou nepříznivého počasí ve vysoké rychlosti proniknout do vzdušného prostoru, který je pod kontrolou ruského Tichomořského loďstva.

Na jeho zachycení vyletěl stíhací letoun MiG-31 hlídkových sil ruského námořního letectva Tichooceánského loďstva.

Let probíhal ve složitých meteorologických podmínkách. V dané oblasti posádka stíhačky provedla nezávislé hledání cíle. Smyšlený narušitel byl objeven, klasifikován a doprovázen za hranici vzdušného prostoru Ruska.

Boj Mig-31BM ve stratosféře
V srpnu letošního roku ruské stíhací letouny MiG-31BM námořního letectva Tichomořského loďstva absolvovaly výcvik ve stratosféře. Záběry byly natočeny z kokpitu pilota. Je na nich zachycen vzlet, nabíraní výšky a samotný let v blízkém vesmíru.

Jedna ze stíhaček plnila roli narušitele letecké hranice Ruska. V rámci cvičení musela stíhačka v maximální rychlosti a přes spodní vrstvy stratosféry proniknout do vzdušného prostoru Ruska a uniknout tak, aby nebyla pronásledována.

„Na zachycení cíle byl vyslán další stíhací letoun MiG-31BM ze sil rychlého nasazení. Let probíhal v rychlosti 2500 km/h a ve výšce více než 20 km,“ uvedli v tiskové službě Východního vojenského okruhu Tichomořského loďstva.
Během cvičeni piloti úspěšně zpracovali prvky zachycení cíle.

MiG-31 je dvoumístný nadzvukový stíhací letoun s dlouhým dosahem. Je určen k zachycení a zničení vzdušných cílů.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru