Světová válka 3: Írán útočí na americké cíle; Britské námořnictvo připraveno udeřit do Íránu; Ruská UAV byla sestřelena

Írán vypálil ze svého území více než tucet balistických raket proti nejméně dvěm iráckým zařízením, které hostily koaliční personál vedený USA, kolem 13:30 (v úterý 22:30 GMT), uvedla americká armáda.

Americký prezident Donald Trump v úterý uvedl, že probíhá hodnocení obětí a škod způsobených stávkami a že ve středu ráno učiní prohlášení píše portál Bulgarianmillitary.

“Všechno je v pořádku!”, řekl Trump, který navštívil leteckou základnu al-Asad v prosinci 2018, uvedl v příspěvku na Twitteru.

Jeden zdroj uvedl, že včasná indikace neměla žádné ztráty na životech v USA. Ostatní američtí úředníci se odmítli vyjádřit.

Íránský islámský revoluční gardový sbor potvrdil, že odpálil rakety jako odvetu za zabití Qassema Soleimaniho.

Síla doporučila Spojeným státům, aby stáhly své jednotky z oblasti, aby zabránily dalšímu úmrtí, a varovaly spojence USA včetně Izraele, aby nedovolily útoky z jejich území.

Dodal, že je na USA, aby vysvětlily, zda bylo jeho rozhodnutí „nezákonné nebo ne“, ale řekl, že „bylo jasné, že existuje důvod pro sebeobranu“.

Prohlášení Commons odhalilo, že britské síly v regionu, včetně vrtulníků a lodí, byly připraveny v případě potřeby pomoci v krizi. Nepodstatní zaměstnanci byli přemístěni z Bagdádu do tábora Taji, vojenské základny 17 mil severně od hlavního města Iráku, což je současná základna pro asi 400 členů irských stráží.

“V rámci obezřetného plánování byl do regionu vyslán malý tým, který poskytuje další pomoc při situačním uvědomění a plánování pro případy nouze,” řekl Wallace poslancům.

Je třeba věnovat pozornost skutečnosti, že letectví ruských kosmických sil a syrského letectva bylo kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nuceno zastavit stávky na pozicích stíhaček v Idlibu.

Přejít nahoru