Turecko zverejnilo prekvapivé, predtým utajené výsledky testov S-400

Americká strana uviedla, že Tureckom zakúpený ruský komplex S-400 našiel F-16 iba vo vzdialenosti 200 kilometrov, a to bolo zlyhanie, takže preto testovacie údaje neboli spočiatku ministerstvom obrany zverejnené. V Rusku sa usúdilo, že k detekcii došlo vo vzdialenosti 350 kilometrov, čo je dostačujúca vzdialenosť na ochranu a prípadný protiútok.

 

Turecké ministerstvo obrany však nečakane oznámilo výsledky testov, ktoré zasiahli aj ich. Radary ruského komplexu zaregistrovali F-16, ihneď ako stíhačka prekročila hranicu radarového pokrytia vo vzdialenosti 600 kilometrov. Turecko bolo tiež potešené tým, že S-400 bol schopný zriadiť protiútok a odpáliť rakety ešte predtým, ako objekt (stíhačka) sa dostane do zóny zásahu svojimi raketami. V praxi to znamená, že komplex vypočíta čas priblíženia, bude pracovať v predstihu, a dosiahne cieľ v momente vstupu do zóny radarového pokrytia.

 

Ruskí vojenskí analytici sa domnievajú, že práve vďaka tomu, že S-400 sa vysporiadal so všetkými úlohami, Američania zmenili názor na vykonávanie spoločných testov s Tureckom so stíhačkou F-35 a komplexom S-400 zakúpeným v Rusku, hoci turecké ministerstvo obrany ponúklo Američanom ešte predtým túto možnosť.

 

Ďalším indikátorom úspechu testov bola skutočnosť, že Turecko okamžite oznámilo svoju pripravenosť zaobstarať si ďalšiu dávku komplexov S-400 z Ruskej federácie.

(zdroj: netky.sk)

Přejít nahoru