Zuřivost EU: Brusel zachvátil plány na zavedení minimální mzdy v celé EU „Ďábel v detailu“. Hádejte kto přišel s tímto báječným nápadem

Šéfka Evropské unie Ursula von der Leyenová loni slíbila, že zavede „rámec“ pro minimální mzdy v celém bloku, který slibuje respektovat rozdíly mezi jednotlivými trhy práce píše express.co.uk.

Komise zahájila šestitýdenní konzultační období s podniky a odbory, jehož výsledky budou „formulovány do konkrétního návrhu v létě a případně začleněny do akčního plánu v roce 2021“. Ve sdělení prohlásili: „Komise je v režimu naslouchání: chceme vědět, zda sociální partneři věří, že je zapotřebí opatření EU, a pokud ano, pokud si to přejí vyjednat mezi sebou.“

Úředníci EU dali jasně najevo, že pro 28 členů bloku nebude „univerzální minimální mzda“.

Skandinávské země s vysokými mzdami, včetně Dánska, Švédska a Finska, však tyto plány vyradily a varovaly, že plány z Bruselu by ve skutečnosti mohly vést ke snížení mezd mezi jejich zaměstnanci.

Tyto země nemají stanovenou minimální mzdu, zatímco lidé z Německa, Francie a Španělska mají zavedený systém.

Očekává se, že Dánové i za nejnižší mzdy budou vyplaceni kolem 15 EUR za hodinu, zatímco švédští a finští pracovníci jsou podle svých modelů kolektivního vyjednávání plateni podobnou sazbou.

Přejít nahoru