Nicholsonová: Blaha je ruský troll. A Fico? Ten hrá najmä o to, aby neskončil vo väzení. Škoda Kiskových nereálnych podmienok

Už v minulosti ste sa vyjadrili, že Ľuboš Blaha konšpiruje, strápňuje sa a je smiešny. Tentokrát zrejme podľa vášho názoru prekročil aj tieto osobnostné medze a podali ste na neho trestné oznámenie za propagáciu komunizmu. Za čo konkrétne?

Áno, v poslednom čase prekročil hranicu únosnosti a trestného práva. Šíri nebezpečné bludy a propaguje komunizmus, zločineckú ideológiu, ktorá má svedomí státisíce obetí. Na toto máme v trestnom zákone paragraf, a preto som sa rozhodla podať trestné oznámenie.

Keď pred pár dňami NAKA obvinila z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu predsedu Smeru Roberta Fica, váš stranícky šéf Richard Sulík to bral s rozčarovaním, že po tom všetkom, čo sa na Slovensku stalo, ho obvinili práve z tohto trestného činu. Nie je možno zvláštne aj vaše trestné oznámenie na Blahu práve za toto, hoci má na rováši iné veci, tri mesiace pred voľbami?

Neviem, čo iné má na rováši Blaha. Pri Ficovi máme desiatky prípadov korupcie a rozkrádania krajiny, v ktorých by mu možno mohla byť dokázaná vina, a nielen politická zodpovednosť. Blaha je ruský troll a človek, ktorý šíri nebezpečné dezinformácie a hoaxy, ale postihovať ho za to  je otázne, lebo sa dostávame do diskusie, kde sú hranice slobody slova a prejavu.

Čo je však mimo tohto rámca diskusie a polemiky, to je jednoznačná propagácia komunizmu ako zločineckej ideológie. Tu sa už môžeme baviť v trestnoprávnej rovine. Preto teraz dávam trestné oznámenie.

Na vás Blaha roky nedžentlmensky, urážlivo útočil. Je vo vašom oznámení aj tento osobný aspekt?

Nie. To, že ma roky ponižuje a útočí na mňa ako na ženu, útočí na moje vzdelanie, uráža ma, to všetko má výpovednú hodnotu o ňom ako o morálne zdevastovanom človeku, nie o mne. Trestné oznámenie podávam preto, že podľa názoru právnikov Blaha naplnil skutkovú podstatu trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Ako v tomto kontexte vnímate jeho umiestnenie na 11. miesto kandidátky Smeru? Nezdá sa, že by sa od neho strana dištancovala.

Smer melie z posledného. Nemá témy, nemá ľudí. Preto sa znížil k tomu, že niekoho, ako je Blaha, dal na 11. miesto.

Nebojíte sa, že tieto oznámenia na Fica a Blahu môžu Smeru pomôcť?

Takto nemôžeme uvažovať. Buď sa niekto dopustil protizákonného konania a musí byť potrestaný, alebo nie. Ale nemôžeme kalkulovať tým, že keďže je pred voľbami, budeme sa tváriť, že trestný čin nespáchal.

Igor Matovič dokonca pripustil, že Fico obhajoval Milana Mazureka z ĽSNS úmyselne.

Fico zo seba spraví čokoľvek, len aby získal podporu voličov. Takto sa však nespráva štátnik. Štátnik ide príkladom, je trendsetter. Fico je len úbohý politik, ktorý cíti, že končí. Teraz hrá najmä o to, aby neskončil vo väzení.

Zapadá to do smeráckej koncepcie komunikácie Nového Smeru?

Nový Smer je ako drevené želiezko. Neexistuje nič ako Nový Smer, je to len hoax.

Ozaj, ako sa vám pozdáva Nový Smer s komunikovaným Petrom Pellegrinim? Je to presvedčivé?

Smer, Fico, Nový Smer a Pellegrini, nič zo toho nie je presvedčivé. Fico je nepoužiteľný, tak používajú Pellegriniho so strniskom. Nikto normálny na to nemôže naletieť. Škoda, že na to naletel exprezident Kiska, keď mal možnosť zbaviť Slovensko Smeru. Teraz to musia dokázať voliči vo voľbách.

A čo hovoríte na Ficovo video so “škôlkarmi” – metafora na opozičných lídrov?

Zúfalí politici robia zúfalé činy a zúfalí politickí marketéri robia zúfalé politické videá. Je to pod úroveň.

Ako sa pozeráte na poslednú aktivitu NAKA smerom k politikom, po Ficovi obvinila aj Andreja Kisku z pokračujúceho zločinu daňového podvodu v súvislosti s jeho prezidentskou kampaňou.

Musia sa s tým vyrovnať orgány činné v trestnom konaní. O chvíľu budú musieť naložiť aj s Blahom. Netuším, ako sa to skončí, len pevne verím, že polícia a prokuratúra si budú poctivo robiť svoju prácu, aj keď ide o politikov.

Posledný prieskum priznal SaS už 6,3 percenta, čo je po predchádzajúcich piatich percentách polepšenie. Vnímate to zlepšenie ako bodku za kauzou odídencov zo SaS?

Som rada, že SaS začala opäť naplno pracovať a nerieši samu seba. To je dôležité a to je zodpovedné, a to od SaS očakávajú naši voliči. Verím, že budeme už len rásť do rozhodujúcich volieb. Máme šikovných ľudí, máme výborný program.

Je tento výsledok, z ktorého možno vyčítať, že títo politici nemali za sebou reálny politický výtlak, pre vás ako dlhoročnú tvár SaS zadosťučinením?

Vo všeobecnosti mi v politike prekážajú ľudia, ktorí príliš uverili sami v seba. V politike platí, že čím si dnes vyššie, tým dlhšie budeš zajtra padať, a tým bolestivejší ten pád bude. Je škoda, že sa vždy nájde niekto, kto sa nechá opantať chvíľkovým úspechom. Z tej štvorice ma mrzí iba odchod Jany Kiššovej.

Veľa tých prieskumov už neuvidíme vzhľadom na to, že parlament prelomil prezidentkino veto v súvislosti s 50-dňovým moratóriom na predvolebné prieskumy.

Áno, zaradil nás tým medzi africké krajiny s nedemokratickým zriadením. Na budúci týždeň sa v tomto smere idem obrátiť na Európsku komisiu, či jej neprekáža, že vláda jej členského štátu presadila opatrenie 50-dňového moratória, ktoré výrazne obmedzuje práva občanov na informácie.

Je vám spätne ľúto, že nedošlo k spoločnému predvolebnému postupu opozičných strán?

Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Premrhali sme obrovskú príležitosť zmobilizovať občanov, ktorých sme doteraz neboli schopní osloviť, a to žiadna z opozičných strán. Presadzovala som štvorkoalíciu PS, Spolu, Za ľudí a SaS. Veľká škoda, že si pán Kiska dával nereálne podmienky, aby súčasťou bolo KDH. Škoda.

Má spoločné podpísanie dohody o neútočení reálny zmysel pre voliča? Je to dosť vzhľadom na to, aké všetky možné koalície a dohody boli v hre?

Myslím si, že aj bez tejto dohody by sme boli vo vyjadreniach na adresu budúcich koaličných partnerov opatrní. Každému je jasné, že vo voľbách nemôže vypadnúť ani jedna strana z demokratickej opozície, inak ku zloženiu väčšinovej vlády nedôjde.

Darí sa podľa vás opozičným stranám osloviť dlhodobo nerozhodnutých voličov a zabojovať o nich?

Nie, nedarí. Stále zostáva balík 30 percent nerozhodnutých voličov, ktorý zostáva intaktný. Ani novým stranám sa nepodarilo získať týchto voličov, to považujem za najväčšiu chybu droliacej sa opozície.

Keď sa pozeráte na najnovšie balkónové Matovičovo obvinenia Hlinu a naopak, je možné s takýmito základmi postaviť funkčnú koalíciu?

Tieto žabomyšie vojny medzi politikmi na Slovensku nesledujem. V Bruseli mám veľmi veľa zmysluplnej práce. Nepoznám pozadie napätých vzťahov medzi Hlinom a Matovičom, a ani ma to nezaujíma.

Pred odchodom do Bruselu ste avizovali, že vaším cieľom je prepájanie EÚ so Slovenskom. V europarlamente zastávate významný post šéfky výboru pre zamestnanosť a sociálne záležitosti. Ako sa vám darí napĺňať svoj sľub?

Darí sa mi to viac, ako som dúfala. Z pozície šéfky výboru, ale aj z pozície slovenskej europoslankyne bojujem proti diskriminačnej indexácii rodinných prídavkov zo strany Rakúska, snažím sa v tomto tlačiť na komisiu a budúci týždeň spúšťam masívnu kampaň nielen za slovenské opatrovateľky a iných pracovníkov v Rakúsku a ich deti, ale aj za občanov ostatných štátov pracujúcich v Rakúsku, ktorých rakúska vláda diskriminuje.

Prešiel mi návrh na delegáciu EP, pôjdeme do rómskych osád, chcem, aby europoslanci videli reálny obraz stavu osád 15 rokov po tom, čo Slovensko čerpá eurofondy. Vediem dôležité rokovania o Nariadení o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, ktorá sa dotkne našich občanov pracujúcich v iných členských štátoch. Robím všetko pre to, aby sa systém nastavil tak, aby bol férový vo vzťahu k Slovákom a k občanom ďalších štátov pracujúcich v rámci EÚ.

Stále platí, že ak získate viac preferenčných hlasov ako vo voľbách do NR SR v roku 2016, vrátite sa do slovenského parlamentu?

Áno, v tomto som konzistentná.

Nebolo by vám to vzhľadom na začatú prácu v Bruseli ľúto?

Bolo, to hovorím úprimne. Ale zároveň chápem, že Slovensko sa po 12-ročnom vládnutí vládnej mafie potrebuje dať dokopy, a ak budú mať voliči pocit, že by som k tomu mohla pozitívne prispieť, vrátim sa a urobím všetko pre to, aby sa Slovensko vyčistilo od mafiánskych a fašistických politikov.

Denne sme vystavovaní zlu, agresivite, extrémnej kriminalite (posledné vraždy v Bratislave), šokujúcim správam (Ostrava). Neobávate sa eskalácie týchto negatívnych javov? Neprepadáva sa spoločnosť smerom k morálnemu peklu?

Áno, vnímam veľmi citlivo napätie v spoločnosti a bojím sa, že to bude ešte eskalovať. Rozosievanie nenávisti cez hejty a dezinformácie dávam za vinu politikom ako Blaha, Mazurek a spol., obaja propagujú zločinecké ideológie – fašizmus a komunizmus a obaja sa vyžívajú v tom, že štvú ľudí proti sebe.

Nezlyhávajú aj niektorí politici, ktorí spoločnosť hecujú k agresivite? Nemali by sa nad sebou zamyslieť, či ten extrém z politiky neprispieva k napĺňaniu pohára trpezlivosti, ktorý má už spoločnosť preplnený?

Menovite zlyhávajú Fico, Blaha, Kotleba, Mazurek a ďalší. Snažia sa vplývať rozosievaním nenávisti, strachu a hejtu na prvú signálnu sústavu voličov. Žiaľ, veľa ľudí im na šírenie dezinformácií a hoaxov naletí. Musíme dostať do našich škôl kritické myslenie a mediálnu gramotnosť. Potom zúfalci ako Mazurek, Blaha a Fico nebudú mať šancu.

(zdroj: parlamentnelisty.sk)

Přejít nahoru