Pompeje: Jak archeologové objevili „pozoruhodné 2 000 let staré římské tajemství“ + VIDEO

Tato přírodní katastrofa vypudila roztavenou horninu, rozemletou pemzu a horký popel rychlostí 1,5 milionu tun za sekundu. Vyhladila římské osídlení a pohřbila tisíce pod hořící sutí. Tato příšerná událost však také pokryla město přikrývkou z tlustého materiálu, takže příležitost k objevování zůstala dodnes.

Jeden takový objev byl učiněn v roce 2014 díky práci archeologů v Itálii, která vedla k reprodukci receptu na 2 000 let starou omáčku zvanou garum píše Express.co.uk.

Začátkem tohoto měsíce vysvětlil seriál „Ancient Mysteries“ kanálu 5, jak byl objev objeven.

Vypravěč řekl: „Garum se stal kořením volby napříč Říší, používaným k vaření a užívaným jako obloha, byla to hlavní římská přísada.”

“Tajemství toho, proč Římané tolik konzumovali, zůstalo nepolapitelné, protože se předpokládalo, že původní recept na garum byl časem ztracen.”

“Ale nyní je to vzkříšeno díky neuvěřitelnému objevu v jednom z fascinujících ztracených měst starého Říma – Pompejích.”

“V roce 2014 začal profesor Dario Bernal-Casasola a jeho tým z univerzity v Cádizu vykopávat v Pompejích a hledat garum včas zmražené.”

Série pokračovala a vysvětlovala, jak byl recept dešifrován.

Dodal: „V neuvěřitelném tahu štěstí tým našel prodejnu garum a uvnitř byly 2 000 let staré stopy samotné omáčky.”

“Nyní vůbec poprvé bylo možné analyzovat skutečný vzorek garum, aby bylo možné přesně zjistit, z čeho byl vyroben experimentálním vědcem Dr. Victorem Pallassiosem.”

Přejít nahoru