Česká republika nepodporuje nový návrh zákona o migraci do EU, říká ministr vnitra

Česká republika nebude podporovat návrh navržený čtyřmi zeměmi EU, které se snaží pomáhat migrantům zachráněným ve Středomoří zavedením relokačního systému na dobrovolném základě, řekl ministr vnitra Jan Hamáček novinářům před setkáním se svými kolegy z EU.

Hamáček (šéf sociálních demokratů vlády, ČSSD) uvedl, že návrh zákona, jehož cílem je zmírnit počty migrantů, o které se stará Itálie a Malta, by sloužil jako výzva pro více migrantů a vedl by k většímu počtu migrantských kvót pro členy země.

Návrh zákona, iniciovaný Německem, Francií, Itálií a Maltou, vyzývá členské státy EU, aby se zapojily do dočasného a dobrovolného systému, který má zachránit životy migrantů, kteří se snaží překročit Středozemní moře.

“Pro nás je to první krok k tomu, aby se navrhovaný materiál stal trvalým režimem, který by mohl nahradit stávající dublinské nařízení, a Česká republika to nemůže přijmout,” uvedl Hamáček s odkazem na současný azylový systém, že země EU byly se snaží dohodnout od vrcholu současné migrační krize uvádí portál News.Expact.

Přejít nahoru