Nebezpečný Su-57 se stane ještě nebezpečnějším!

Zatímbyl vytvořen prototyp munice. Agenturu Tass o tom informovaly zdroje v ruském vojensko-průmyslovém komplexu.

„Podniky ruského vojensko-průmyslového komplexu vytvořily prototyp malé hypersonické střely typu „vzduch-země“ pro nasazení uvnitř trupu stíhačky Su-57,“ uvedl jeden z partnerů agentury.

Jiný zdroj potvrdil vytvoření prototypu a objasnil, že „raketa ještě nebyla testována s nosným letadlem“.Účastníci nezveřejnili vlastnosti poslední jmenované střely.

Agentura uvedla, že nemá oficiální potvrzení informací poskytnutých zdroji.

V prosinci 2018 další zdroj v obranném průmyslu sdělil obsah státního zbrojního programu na roky 2018-2027. Plánovalo se vybavení Su-57 raketou s vlastnostmi podobnými hypersonickým raketám leteckého systému „Kinžal“, ale uvnitř trupu.

Ruské hypersonické zbraně

Jak již dříve poznamenal ruský prezident Vladimir Putin, Rusko je dnes jedinou zemí na světě, která má hyperzvukové zbraně. Zejména jde podle ministerstva obrany o eskadru stíhaček MiG-31K s hypersonickými raketami (letecký systém „Kinžal“) v pilotní bojové službě v ruských vzdušných silách, do bojové pohotovosti vstoupil strategický raketový komplex „Avangard“ s křídlatými klouzajícími hypersonickými jednotkami, a dotváří se námořní komplex hypersonické řízená střely „Zirkon“.

V současné době je hlavním kritériem, které umožňuje označit rakety nebo letadla za hypersonická, jejich schopnost provádět dlouho řízený let v atmosféře rychlostí pěti nebo vícenásobku rychlosti zvuku (Machů).

Bitevnik páté generace Su-57 je určen k ničení všech typů vzdušných, pozemních a námožních cílů. Letadlo má nadzvukovou rychlost letu, výzbroj uvnitř trupu, absorbující povlak radiových vln (technologie stealth), stejně jako nejnovější komplex palubního vybavení. Ruská armáda si jich objednala 78. Dosud testuje třináct těchto strojů.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru