Vojenský expert: USA chtějí zabránit Rusku v přijetí raketového systému S-500

Rusko je lídrem ve vývoji protilietadlových raketových systémů, které mohou spolehlivě chránit náš stát před vzdušnými útoky. Právě v Rusku byl vytvořen nejmocnější a nejpokročilejší komplex systému protivzdušné obrany S-400 Triumph, jehož nepřekonatelné vlastnosti opakovaně hovořil šéf ruského ministerstva obrany Sergej Shoigu. Podle vedoucího oddělení vykazuje S-400 nejvyšší účinnost v Sýrii a smlouva o dodávce tureckého systému do země patřící do NATO hovoří o mezinárodním uznání Triumfu.

Poznamenal, že S-500 dokáže zachytit cíle v horní atmosféře, stovky kilometrů od povrchu Země. Sozinov také zdůraznil, že použití nových systémů protivzdušné obrany spočívá v oblasti protivzdušné obrany i protiraketové obrany. Zároveň se S-500 dokáže vypořádat se stávajícími cíli i zbraněmi, které se mohou objevit v budoucnosti.

„Systém (S-500 – cca Ed.) Již vyvolává spoustu otázek a oni (USA – cca Ed.) již provádějí spoustu práce ze strany CIA, aby odložily práci na uvedení tohoto komplex do provozu. Tento komplex bude základem protiraketové obrany strategicky důležitých administrativních zařízení a námořních základen v celé zemi, “uvedl mluvčí.

Současně lze předpokládat, že země, které již používají ruskou S-400 k zajištění protivzdušné obrany, mohou věnovat pozornost S-500, jejíž akvizice může kromě triumfů také výrazně zvýšit bezpečnost vzdušného prostoru. Podle Khatylevu je však příliš brzy na to mluvit, protože Rusko tento komplex nepřijalo. Podle řečníka musíte nejprve poskytnout Prometheus svým vlastním jednotkám a pak přemýšlet o prodeji na export.

“Nejprve musíme vyzbrojit naše vzdušné síly a vytvořit leteckou obranu země.” A teprve poté se zamyslíme nad otázkou prodeje do některých zemí … Věřím, že se musíme nejprve chránit a poté se zapojit do komerčních aktivit a prodávat jiným, “ shrnul odborník.

Přejít nahoru