Bývalý vůdce konzervativců Duncan Smith: “Evropská unie je jako Ponziho schéma! Hrozí finanční kolaps!”

Duncan Smith, který vedl Konzervativní stranu v letech 2001 až 2003, byl jedním z přednášejících na akci pořádané think-tankem Politeia v Dolní sněmovně při příležitosti zveřejnění dokumentu, který vypracoval právník Barney Reynolds a jeho kolegové Řízení rizika Euro: Úspora investorů ze systémového rizika. Reynolds, který byl také členem poroty, spolu se spoluautorem Robertem Lyddonem a ekonomem Dr. Gerardem Lyonsem, tvrdí, že eurozóna je zatížena obrovskou úrovní skrytého dluhu, který má potenciál vyvolat globální finanční krizi.

Duncan Smith, který hovořil po svém projevu, řekl pro Express.co.uk: „Myslím, že to, co z toho odnesete, je to, že Evropská unie je ve skutečnosti v tomto stavu velmi paralyzovaná.”

„Z finančního hlediska to může mít vážné následky a z politického hlediska to budou také vážné.”

„Když vstupujeme do jednání, domnívám se, že je důležité, aby jim vláda Spojeného království řekla, že jedinou věcí, která tomu brání v nasazení na vás, je samotná skutečnost, že v Londýně se doposud v tomto ohledu podařilo zmírnit mnoho rizik a Amerika a další země tomuto procesu důvěřují.”

“A když odcházíme, potřebují Londýn více, než skutečně potřebují Londýn.”

“A to je realita, kterou je těžké spolknout, ale závěr, kterého musí dosáhnout.”

Duncan Smith uvedl, že zpráva, kterou EU potřebuje vzít v úvahu, se netýká jen významu města jako finančního centra.

 

Přejít nahoru