Už to začíná: Merkelová tvrdí, že svoboda slova musí být omezena, aby byla zachována svobodná společnost + VIDEO

“V naší zemi máme svobodu projevu,” řekla Merkelová kolegům německého parlamentu během ohnivého projevu, který v pátek nahrál na sociální média Deutsche Welle (DW).

“Pro všechny, kdo tvrdí, že již nemohou vyjádřit svůj názor, jim říkám: Pokud vyjádříte výslovný názor, musíte žít s tím, že budete v rozporu. Vyjádření názoru nepřináší nulové náklady, “pokračovala německá hlava státu.

“Ale svoboda projevu má své meze,” varovala Merkelová a dodala: “Tyto limity začínají tam, kde se šíří nenávist. Začnou tam, kde je porušována důstojnost ostatních lidí. “

“Tento dům bude a musí být proti extrémní řeči. V opačném případě již nebude naše společnost svobodnou společností, “řekla Merkelová.

V loňském roce němečtí zákonodárci zakázali používání takzvané „nenávistné řeči“. Podle nových zákonů mohou být webovým stránkám udělena pokuta až 50 milionů EUR za to, že z jejich platforem neodstraní tzv. Nenávistné projevy.

Nový zákon se zaměřuje na nezávislá média a populistické politiky, kteří se odvažují hovořit o ničivých dopadech, které má Merkelová pro masovou migrační politiku na Německo a Evropu.

Díky zákonu byli někteří Němci zasaženi obviněními z nenávistné řeči za to, že poukazovali na statistiku znásilnění migrantů, míru nezaměstnanosti migrantů a další skutečnosti, které by levičáci raději ignorovali.

Koncem září učinila horní komora německého parlamentu Bundesrat další krok k omezení svobody projevu návrhem zákona, který by v případě schválení viděl jakýkoli druh zneuctění vlajky EU a hymnu.

(Voice, foto: AP)

Přejít nahoru