Erdogan obkľučuje Grécko migrantmi – vyslal ich 30 tisíc do Albánska, to vyhlásilo vojnový stav

Nedávne informácie zo severného Epiru hovoria nielen o vytvorení “ubytovacích štruktúr” v pohraničných oblastiach, ale o usadení moslimských osadníkov v obciach Vouliaratis a Pepeli v gréckej menšinovej obci Dropoli.

50 prisťahovalcov sa vraj už usadilo v malej dedine Arsi Lego neďaleko Argyrokastra. Kým správy o usídľovaní nelegálnych prisťahovalcov prichádzajú aj z iných komunít.

Táto oblasť na pomedzí Albánska a Grécka – Epiros – je osídlená prevažne gréckou menšinou. Zdá sa teda, že albánska vláda po dohode s Tureckom chce zmeniť demografické zloženie obyvateľstva – čo dobre poznáme z územia, ktoré Turci obsadili inde, napríklad v Sýrii – Afrin, Rojava, Jarablus, predtým v roku 1974 severný Cyprus.

Grécky server pronews.gr upozorňuje, že za tejto situácie môže byť zneužitý aj najnovšie albánsky zákon o vlastníctve, schválený v roku 2018 albánskym parlamentom, k vyvlastneniu majetku gréckej národnostnej menšiny.

 

Albánsko dnes navyše vyhlásilo vojnový stav. Oficiálne z dôvodov Koronavírusovej krízy, hoci zatiaľ zaznamenalo len 76 prípadov a iba 2 úmrtia. Počas režimu vojnového stavu sa zároveň previedli stovky nelegálnych prisťahovalcov do gréckych dedín severného Epiru z Turecka.

 

Albánska vláda tiež dnes nasadila vojenské jednotky, najmä v gréckych regiónoch, aby sprevádzali autobusy s nelegálnymi moslimskými prisťahovalcami, a ďalej kvôli návratu 120 000 Albáncov z Talianska, ktoré utrpelo zo všetkých štátov sveta koronavírusom najviac. A to 12 dní pred prerušením leteckého a námorného spojenia medzi Albánskom a Gréckom, ktoré spolu susedia na brehu Jadranského mora.

 

Server pronews.gr dodáva, že hranica medza Albánskom a Gréckom je ďaleko horšie strážiteľná ako oblasť okolo hraničnej rieky Evros.

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru