Rusko nezostreľuje, jen spalují elektroniku amerických stíhaček

Podle zpráv zveřejněných americkou armádou měli ruské systémy elektronického boje, které jsou v současnosti nasazeny za účelem obrany území Sýrie, způsobit vážné poruchy dvou nejdražších amerických stíhaček F-35 a F-22. Jejich systémy se ocitly pod silným radioelektronického vlivem a staly zcela nepoužitelné, protože nemohli přesně určit polohu ve vzdušném prostoru nad Sýrií.

“Izraelské zdroje jsou stále více přesvědčeny, že třítýdenní selhávání systému GPS pro civilní lety je vedlejším účinkem ruských elektronických protiopatření v Sýrii”, informuje Breaking Defense.

“Moskva brání v možných útocích na Sýrii, jak západním letadlům včetně nejnovějších tajných letadel F-22 a F-35, tak i improvizovaným teroristickým bezpilotním letadlům”, uvedlo The National Interest.

“Je zajímavé, že žádné pozemní systémy GPS nebyly poškozeny. Jedná se o výkonné ruské elektronické zbraně, které vysílají falešné signály GPS 500krát silnější než ty skutečné, přičemž navigátoři se odchylují na míle daleko”, uvedl podle slov amerického vojenského experta The National Interest.

Třeba upřesnit, že skutečný dosah ruských elektronických vojenských systémů “Krasucha-4” je kolem 300 kilometrů.

Ruská základna vojenských vesmírných sil v Sýrii Khmeimim a námořní základna v Tartusu slouží jako testovací místo nejen pro testování ruských zbraní, ale jsou také velmi atraktivním předmětem zájmu pro “ruských zahraničních partnerů”. Tam, v neutrálním prostoru, se neustále potulují hlídkové protiponorkové letadla R-8A Poseidon a elektronické průzkumné letouny RC-135W z letecké základny Suda na Krétě. Informujem RIA.ru.

Přejít nahoru