Italská vláda rozhodla. Lombardie pod karanténou. Zemí se šíří nepokoje. Vláda nastolí ještě přísnější režim

Důvodem je fakt, že se počet infikovaných novým typem koronaviru zvýšil. V zemi je 10 149 nakažených, z toho 631 lidí zemřelo. Přes 500 lidí se však už úspěšně vyléčilo.

Zpravodajská agentura AFP informovala o tom v sobotu večer na Twitteru. Opatření mají zamezit šíření koronaviru v zemi. Nařízení počítá s přísným omezení pohybu lidí pod hrozbou vysoké pokuty. Podle italských médií by vyhláška měla v nejhůře postižené Lombardii a některých částech regionů Veneto (Benátsko), Emilia-Romagna a Piemont ustanovit bezpečnostní zónu.

To ale způsobilo nepokoje. Vzpoury v desítkách italských věznicích, které vypukly o víkendu kvůli opatřením proti šíření koronaviru, si vyžádaly již 12 mrtvých. Trestanci se bouřili hlavně kvůli zákazu návštěv ve věznicích. Podle listu Il Messaggero vypukly protesty v 27 nápravných zařízeních. Podle italského ministerstva spravedlnosti je situace ve většině věznic pod kontrolou, v desítce z nich ale trvají protesty. Na útěku zůstává také 22 z 50 trestanců, jimž se během nepokojů podařilo uprchnout na svobodu.

Italský premiér Giuseppe Conte nevyloučil, že zavede v Lombardii ještě přísnější režim, který by znamenal uzavření obchodů, úřadů a veřejné dopravy.

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it (v italském jazyce).

(SCa)

 

Přejít nahoru