Yanis Varoufakis: Evropská unia je jako autopilot. Čekají a čekají …. Zatím je to selhání Evropské unie s hospodařením a reakcí na koronavirus

Minulý týden předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen uvedla: „Tato celosvětová zdravotní krize má vážný dopad na naše ekonomiky. Je načase naše ekonomiky rozhodně podpořit. Musíme se soustředit na investování všeho, co je nezbytné pro další pokračování ekonomiky. “

Předseda euroskupiny Mario Centeno po šesthodinovém online setkání řekl: „Uděláme vše, co je v našich silách, a obnovíme důvěru a podporujeme zotavení.”

“Budeme chránit naše občany a naši měnu. Pojďte do toho, kdo může a se vším, co máme.”

Ministři však prozatím neměli jasno v tom, aby vyzývali ESM k tomu, aby se při řešení krize angažoval. Píše express.co.uk.

Jak nejistota přetrvává a krize se prohlubuje, přední ekonom a bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis skvěle vysvětlil všechno špatné s hospodářskou reakcí EU na pandemii.

Ve videu zveřejněném minulý týden na jeho kanálu YouTube DiEM25 řekl: „Druhý den se konalo setkání euroskupiny.”

„Setkání ministrů financí Evropské unie zemí, které používají euro.”

„Rozhodli se, že koronavirus představuje jasné a současné nebezpečí masivní recese v Evropě.”

„Řekli, že se jedná o vysoce významnou hrozbu pro evropské ekonomiky.”

„Tolik, že naléhavost byla tak velká, že se rozhodli udělat absolutně nic.”

“Rozhodli se, že budou situaci sledovat a sledovat.”

Varoufakis poznamenal: „Euroskupina, EU a zejména eurozóna jsou velmi strukturované.”

„Jsou na autopilotu.”

„Jednoduše dodržují určitá pravidla, která nelze dodržovat, aniž by narušili naše ekonomiky. Je to odraz systému, který byl vytvořen, aby zabránil vládám jednat jménem společnosti.”

“To je, pokud chcete neoliberální jádro v Evropě “.

Varoufakis dodal: „Mluví o tom, že v rámci fiskální dohody učiní cokoli, co znamená, že nic není, protože fiskální dohoda je jako úsporná opatření v železné kleci, z níž pak nemůžete uniknout.”

„A musíte uniknout ze železné klece úsporných opatření, pokud se chystáte něco udělat s ekologickým přechodem nebo s řešením velkoobchodní recese, kterou koronavirus přinese znovu do Evropy.”

Přejít nahoru