Sloboda projevu skončila: Saúdskou raperku zatkli kvůli údajnému rasismu v jejím novém hudebním videu “Dívka z Mekky”

Umelkiňa Aayel, která je eritrejského původu, minulý měsíc nahrála Video: Bint Makkah (Dívka z Mekky) na její Youtubovom kanály a nyní čelí zatčení protože Sudské úřady oznámily, že budou stíhat osoby, které jsou zapojeny do výroby Videa.

Rapové video, které chválí enu z Mekky za mocnou a krásnou, je natočeno hlavně v kavárně a představuje záběry mladých žen nosíci hidžáb socializace a dívky, které tančí v písni.

Úřady to považovaly za urážlivé poté, co Video vyvolalo polemiku v konzervativním království, protože bylo široce sdíleno na platformách sociálních médií a získalo v době psaní 1,6 milionu názorů.

Řada komentářů, které používají arabský hashtag, který se překládá jako # You_Are_Not_Mecca’s_Girls, tvrdí, že ženy ve videu nereprezentují ženskou populaci Saúdské Arábie, zatímco ostatní dělají výrazně rasistické poznámky proti Asayelově africkému původu.

Jménem saúdského prince, který vládne v Mekce, krajské úřady zdokumentovaly rozhodnutí zatknout lidi, kteří stojí za videem. Oznámení využilo stejný hashtag zahrnutý v rasistických příspěvcích.

Prohlášení tvrdí, že píseň „uráží zvyky a tradice lidu Mekky a je v rozporu s identitou a tradicemi jeho ušlechtilých dětí“.

Jiní přišli na Asayelovu obranu a obvinili orgány z rasismu a misogynie. Informuje Alaraby.

„Jsem z Makky a jediné, co považuji za urážlivé, je rasismus, misogyny a válka s mladou ženou a její umělecké vyjádření její kultury a jejích lidí,“ saudskoamerická feministka a aktivistka, která se jmenuje Saffaa řekla na Twitteru.

„Kdyby to byl zámožný, dobře propojený, lehce se Saúdský ovlivňovatel, který vytvořil video, které by bylo použito v propagandě MBS jako znamení pokroku a reformy nic by se neďelo. Zdvojnásobené standardy a pokrytectví v nejlepším případě,“ dodala.

Přejít nahoru