Aktualizované (2.9.). Slovensko je v druhej koronavlne! Má 4 163 prípadov koronavírusu a 37 obetí! Ekonomika v recesii, tisíce ľudí príde o prácu, s druhou vlnou príde ešte väčší hospodársky prepad!

Od 1.9.2020 sú rizikové krajiny aj: Belgicko, Francúzsko, Chorvátsko, Holandsko, Malta a Španielsko.

Bratislavské Nové Mesto obnovuje špeciálnu telefonickú linku pomoci osamelým seniorom. K dispozícii je v prípade, ak seniori potrebujú pomôcť či poradiť. „Volajte iba v prípade, že ste osamelý senior. Ak máte možnosť osloviť blízku osobu z rodiny či okolia, obráťte sa na ňu, aby linka nebola obsadená pre niekoho, kto takúto možnosť nemá,” uvádza samospráva. Senior linka je k dispozícii na telefónnom čísle 0904 031 417 počas pracovných dní od 8.00 do 14.00 h. Pomôcť seniorom sú na linke pripravené pracovníčky sociálneho oddelenia novomestského miestneho úradu.

Dodržiavanie nariadených protiepidemických opatrení na verejnosti sa chystá polícia s nastupujúcim nárastom nových prípadov ochorenia COVID-19 kontrolovať dôslednejšie a prísnejšie.

Bratislavskí policajti riešili podnet na porušenie karantény. Osoba pozitívna na nový koronavírus sa mala podľa podnetu pohybovať na Jaroveckom ramene. Keďže na mieste odmietla zaplatiť pokutu, policajti to oznámili príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Jedna z pracovníčok Mestského úradu v Púchove bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Úrad preto bude v pondelok (31.8.) zatvorený, v utorok (1.9.) urobia v jeho priestoroch celoplošnú dezinfekciu. Od stredy do piatka (2. – 4. 9.) bude úrad fungovať v obmedzenom režime, pre verejnosť bude zatvorený.

Koniec mimoriadnej situácie pre podanie daňového priznania bude 30. septembra. V praxi to znamená, že podnikatelia by mali povinnosť podať daňové priznanie do 31. októbra.

Ľudia, ktorí požiadali o odklad splátok v banke a zlepšila sa im ich finančná situácia, by mali svoje záväzky opäť začať splácať. Nemali by zabúdať na to, že úver sa aj počas odkladnej doby úročí a na druhej strane ukončenie odkladu bude pre banku pozitívnym signálom, že problémy klienta pominuli. „Ak sa rozhodne dlžník, ktorý mal odklad splátok úveru povolený, začať splácať úver alebo jeho časť, je povinný túto skutočnosť veriteľovi, t. j. spoločnosti, ktorá mu úver poskytla, oznámiť. Tým sa ukončí odklad splátok,“ vysvetľuje postup Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov v Slovenskej bankovej asociácii.

Národná banka Slovenska (NBS) informuje o tom, ako sú ta tom Slováci, ktorí si vzhľadom na pandémiu koronavírusu odložili svoje splátky úverov. Uvádza, že:

– 5,4 % zadlžených domácností si odložilo splátka v bankách

– 9 % očakáva, že po skončení splátkových prázdnin nebude schopná pokračovať v splácaní

– medzi domácnosťami s odkladom splátok je výrazne vyšší podiel živnostníkov ako zamestnancov

V spoločnosti Volkswagen Slovakia zaznamenali prvý pozitívny prípad Covid-19. Bol potvrdený v nevýrobnej prevádzke.

Podľa informácií TV Markíza sa dva prípady ochorenia COVID-19 vyskytli v oboch prevádzkach McDonaldu v Trnave.

Polícia zverejnila aktualizovaný prehľad počtu priestupkov v súvislosti s koronavírusom. Evidujú:

– 1 538 porušení karantény stanovenej lekárom

– 388 porušení zákazu otvorenia prevádzok

– 1 589 porušení povinnosti nosenia rúška

Spolu ide o 3 515 priestupkov.

Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpa, hoci sa Slovákom Matovičova mafiánska vláda snaží klamstvom vsugerovať, že tomu tak nie je.

Počet pozitívnych s COVID-19 je najväčší od vypuknutia pandémie a stúpajúca krivka v kombinácii s blížiacim sa otvorením škôl zvyšuje šancu, že aj na Slovensku môže vypuknúť nekontrovateľné komunitné šírenie,“ píše vedec Pavol Čekan.

Minister Krajčí je presvedčený o tom, že vakcína na koronavírus by mala byť preplácaná. Krajčí si myslí, že druhá vlna zasiahne Slovensko výraznejšie ako tá prvá. Krajčí už pred niekoľkými dňami hovoril, že začala druhá vlna pandémie. „Tieto čísla to potvrdzujú. Zdá sa, že druhá vlna vzhľadom na uvoľnené opatrenia, ktoré sú, bude naozaj minimálne na území Slovenska, čo sa týka početnosti prípadov a pomaly aj hospitalizovaných ľudí, určite výraznejšou ako bolo prvá vlna,“ povedal minister.

Zoznam rizikových regiónov

  •  Česko = Praha
  •  Chorvátsko = Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa
  •  Poľsko = Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo
  •  Španielsko
  •  Francúzsko = Provence-Alpes-Côte d‘Azur, Île-de-France, Mayotte
  •  Belgicko
  •  Malta
  •  Holandsko = Noordholland, Sudholland
  •  Írsko = Midlands, Mid-East
  •  Dánsko = Midtjylland
  •  UK = Grampian
  •  Estónsko = Tartumaa, Harju Maakond

Cestovanie

– zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia

– nebudeme do 1. 9. prehodnocovať menej rizikové krajiny

– definujeme rizikové regióny v krajinách

– aktualizácia údajov každé 2 týždne

Obmedzenia od 1. 9. do 1. 10. 2020

– neodporúčame hromadné podujatia

zákaz hromadných podujatí nad 1 000 ľudí (vrátane športových podujatí)

– zákaz interiérových hromadných podujatí nad 500 ľudí (povinnosť nosenia rúška)

– zákaz všetkých interiérových hromadných podujatí po 23. hod. s výnimkou svadieb

– obmedzíme návštevnosť kúpalísk a aquaparkov

– čestné prehlásenie do škôl

– informácia o ceste mimo SR od 17. 8. 2020

– informácia o účasti dieťaťa na hromadnom podujatí od 17. 8. 2020

– prehlásenie o bezinfekčnosti

– informácia o absolvovaní karantény po pobyte v rizikovej krajine

– prvé 2 týždne nosenie rúšok v školách

Nosenie rúšok v triedach bude v prvých dvoch týždňoch školského roka povinné pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Naďalej nebude povinné v triedach pre predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl. Stále bude povinné pre pobyt žiakov v interiérových priestoroch mimo tried vo všetkých školách s výnimkou konzumácie jedál a nápojov. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že na začiatku školského roka sa bude vyžadovať od zákonných zástupcov čestné vyhlásenie, ktorého súčasťou bude dotazník – rodič v ňom uvedie, či sa dieťa od 17. augusta 2020 nachádzalo mimo územia Slovenska alebo či sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Zároveň zákonný zástupca podpíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa. Ak bolo dieťa mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo hromadného podujatia, bude povinnosťou zákonného zástupcu sledovať zdravotný stav dieťaťa a jeho blízkych žijúcich v spoločnej domácnosti. Ak sa u niektorého z nich vyskytnú počas najbližších 14 dní príznaky respiračného ochorenia, bude potrebné telefonicky informovať ošetrujúceho lekára.

Vzhľadom na rastúce počty nakazených medzi ľuďmi vracajúcimi sa zo zahraničia nariadilo Rakúsko posilnenie zdravotných kontrol na hraniciach so Slovenskom, Talianskom, Slovinskom a Maďarskom. Rakúšania vracajúci sa z krajín posúdených ako rizikové musia predložiť aktuálny negatívny test na SARS-CoV-2, ktorý nie je starší ako 72 hodín, inak musia ísť do desaťdňovej karantény. Medzi rizikové oblasti Rakúsko v súčasnosti zaraďuje Španielsko, krajiny západného Balkánu, ako aj Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Švédsko a Spojené štáty. Od pondelka k nim zaradia aj Chorvátsko.

Občania SR môžu vstúpiť do Bulharska bez povinnosti predloženia negatívneho testu na ochorenie COVID-19 alebo karantény.

Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa naďalej vyžaduje vyplnenie online formulára, ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny (v anglickom jazyku). Link na formulár:https://travel.gov.gr/#/ (odporúčame použiť prehliadač Chrome). Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci potvrdzujúci email o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo v elektronickej podobe (napr. v mobile). V praxi sa stáva, že zaslanie QR kódu mešká, v tomto prípade postačí ako dôkaz vyplnenia formulára potvrdzujúci email. V prípade, že sa cestujúci nezaregistruje do tohto online systému, hrozí mu pokuta vo výške 500 eur. Systém po vyhodnotení nahlásených údajov určí, či sa má táto osoba pri vstupe do Grécka podrobiť testu na ochorenie COVID-19 alebo nie. Vyberanie osôb na testovanie je náhodné. Testy sú realizované hneď pri vstupe do krajiny a testovaní cestujúci musia na výsledok testu čakať (spravidla približne 24 hodín) v súlade s miestnymi usmerneniami v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári. Ak cestujúci počas nasledujúcich 24 hodín nedostane žiadny telefonát o výsledku testovania, považuje sa za negatívneho. V prípade, že je výsledok testu pozitívny, je testovaná osoba povinná zostať v 14-dňovej karanténe v určenom zariadení. Porušenie karanténneho nariadenia sa trestá pokutou vo výške 5 000 eur. Toto nariadenie platí nateraz do 31. augusta 2020.

Slovensko má podľa informácií TV Markíza plán, ako bude postupovať pri očkovaní obyvateľstva. Medzi prvými zaočkovanými by mali byť ľudia s rizikovými ochoreniami, zdravotníci, policajti, ale aj ľudia obsluhujúci kritickú infraštruktúru štátu, ako napríklad elektrárne.

Od 8. augusta sú všetci cestujúci prichádzajúci do Nemecka z rizikových oblastí povinní podstúpiť test na COVID-19.  Slovensko na zozname rizikových krajín nie je.

Vstup do Talianska, ako i pohyb po celom jeho území je pre občanov SR bez obmedzenia, ale len pod podmienkou, že do Talianska prichádzajú z bezpečnej krajiny, resp. sa posledných 14 dní zdržiavali v bezpečnej krajine.

V prípade nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov a import zo zahraničia. V regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nového koronavírusu. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie, dopĺňa ÚVZ. „Pri zabezpečovaní náležitých protiepidemických opatrení a nastavení účinných hygienických pravidiel spolupracujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR so samosprávami a príslušnými subjektmi a inštitúciami,” uvádza ÚVZ.

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť na Slovensku najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Počíta s tým imunizačná stratégia, ktorá je súčasťou pandemického plánu. Hovorí o princípe všeobecne dostupnej vakcíny, za ktorú by pacient nedoplácal.

Zamestnávateľom zrejme pribudne povinnosť zamedziť vstupu zamestnancov z rizikových krajín do všetkých prevádzok a pracovísk, ak sa nepreukážu negatívnym PCR testom a potvrdením o ich registrácii na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Po štvrtkovom zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pripomenul, že vyzvali veľké firmy a zamestnávateľov, aby si aktualizovali svoje pandemické plány a nachystali sa na zvýšený počet prípadov pozitívne nakazených novým koronavírusom.

Ministerstvo financií chce poskytnúť nezávislej kultúre takmer 11 miliónov eur. Ide o mimoriadnu pomoc pre tých, ktorí prepadli „cez sito” doterajšej pomoci štátu. Fond na podporu umenia prerozdelí 9,5 milióna, Fond na podporu kultúry národnostných menšín 500.000 eur a Audiovizuálny fond 700.000 eur.

Až 17 percent Slovákov si intenzívne hľadá prácu. Ďalších 26 percent sa rozhodlo svoju prácu zmeniť a zisťuje si možnosti na trhu. Vyplýva to z veľkej analýzy pracovného trhu, ktorú na Slovensku pripravuje personálna agentúra Grafton Recruitment. Prácu si počas koronakrízy hľadá o 14 percent viac ľudí, ako pred jej začiatkom v marci tohto roka.

Neplánujeme zatvárať školy,“ tvrdí Gröhling s tým, že podrobnejšie informácie budú verejnosti prezentovať 18. augusta. „Rodič bude podpisovať čestné prehlásenie, že jeho dieťa nemá príznaky,“ avizuje plánované opatrenie pri nástupe do škôl minister školstva Branislav Gröhling.

Rúško-odstup-ruky/dezinfekcia: Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť, a ktorými prispievame k zamedzeniu šírenia COVID-19 v stále pretrvávajúcej pandémii tohto ochorenia,“ pripomína Úrad verejného zdravotníctva SR. Zároveň ubezpečil, že epidemiologická situácia vo výskyte COVID-19 na území SR je pod kontrolou, hoci je výskyt ochorenia COVID-19 v porovnaní s predchádzajúcim obdobím početnejší. Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bránime rovnako dostatočným sociálnym odstupom i častým a dôkladným umývaním rúk. Neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií.

Pod Úradom vlády je od stredy spustený web fondvzajomnejpomoci.sk. Poslanci do tohto fondu už prispeli sumou 680-tisíc eur, z toho 60-tisíc eur je od poslancov z klubu OĽaNO. Predseda poslaneckého klubu strany OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že spustenie fondu prichádza ako reakcia na druhú vlnu koronavírusu ako aj reakcia na skončenie SOS dotácie, ktorú ministerstvo práce pošle poslednýkrát práve za august. Šipoš tvrdí, že má pomôcť hlavne tým, ktorí neprešli sitom štátnej pomoci.

Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahne tento rok takmer 10 %. OECD varuje, že o prácu môže prísť až 100.000 ľudí, pričom kríza najviac zasiahne tých najzraniteľnejších. Na Slovensku medzi vysoko rizikové skupiny, ktoré najviac zasiahne negatívny vývoj na trhu práce, podľa OECD patria neštandardní zamestnanci, predovšetkým živnostníci a sezónni pracovníci, marginalizovaná rómska komunita a mladí ľudia.

Pokles zamestnanosti z predchádzajúcich mesiacov pokračoval aj v júni 2020. Rovnako ako v apríli a máji sa zamestnanosť zvýšila len v informačných a komunikačných činnostiach, v júni 2020 v porovnaní s júnom 2019 vzrástla o 5,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Obrovské množstvo slovenských firiem a spoločností hnusne zneužíva situáciu a ponúka pracovné miesta len na polovičný či kratší pracovný úväzok za šokujúco nízku mzdu. Zamestnávatelia si jednoznačne uvedomujú, že Slováci bez práce takúto ponuku sú nútení prijať. Mnoho z nich to pokladá za hyenizmus a vydieranie a podľa názoru mnohých z nich by takáto ponuka mala byť trestná. 

K návrhu zákona o minimálnej mzde bolo vznesených 37 pripomienok, z toho 16 bolo zásadných. Medzirezortné pripomienkovanie sa už skončilo. K návrhu z dielne rezortu práce mali zásadné pripomienky zástupcovia zamestnávateľov, niektoré ministerstvá, ale aj odborári. Po tom, ako sa sociálni partneri na výške minimálnej mzdy na budúci rok nedohodli, ministerstvo práce predložilo návrh na jej zvýšenie na 620 eur v hrubom a chce zaviesť aj tzv. štartovaciu minimálnu mzdu pre dlhodobo nezamestnaných vo výške 465 eur v hrubom vyjadrení. Práve k týmto parametrom je najviac výhrad.

Podľa britských výskumníkov, ktorí pracovali so 79 štúdiami, je koronavírus detekovateľný v tele infikovaných až 72 dní, po 9. dni od prejavenia sa symptómov nie sú však už ľudia infekční. Najviac infekční sú medzi prvým a piatim dňom od nakazenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ľudia, ktorí majú podozrenie na ochorenie novým koronavírusom a chcú požiadať o vyšetrenie na COVID-19, tak môžu urobiť vyplnením formulára na stránke korona.gov.sk. Zdravotníci pripomínajú, že pred vyšetrením na COVID-19 je potrebné dodržiavať viaceré zásady. Treba prísť nalačno a bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií. Pred výterom sa odporúča nefajčiť. Rovnako pred výterom je potrebné si úplne vyprázdniť nos a vykašľať sa. Na odberové miesto je potrebné prísť osobným vozidlom.

Slovenské veľvyslanectvo v Abú Dhabí informuje Slovákov, že vstup do Spojených arabských emirátov bude povolený od 1. augusta len s negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 96 hodín z akreditovaných laboratórií schválených emirátskymi orgánmi.

Podľa názoru najväčších zamestnávateľov je priamo ohrozených až 60 tisíc pracovných miest. Riziko prepúšťania je obrovské. Ľudia môžu už v auguste a v septembri prísť o pácu, ak štát nenavýši pomoc. Tvrdia to predstavitelia Klubu 500. Premiéra vyzvali, aby neblokoval opatrenia na záchranu pracovných miest. „Slovensko čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny a podnikom už dochádza dych,“ upozornilo združenie. Ako uviedli, len medzi ich členmi (zamestnávatelia s viac ako 30.000 pracovníkmi) avizujú firmy ohrozenie 5000 pracovných miest, čo je viac ako 15 % zamestnancov.

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok vyhlásil, že šírenie nového druhu koronavírusu naďalej celosvetovo naberá tempo. Poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

Riziko nákazy naďalej pretrváva, pretože niektorí nakazení nemusia vykazovať žiadne príznaky ochorenia a môžu ho nevedome šíriť. Dodržiavajte prosím všetky hygienické opatrenia,“ apelujú na ľudí epidemiológovia na oficiálnej stránke korona.gov.sk.

Všetky osoby, ktoré od 6. júla 2020 vstúpia na územie Slovenskej republiky, pričom počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín, sa musia prihlásiť na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý im pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ich s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19. „Izolácia v domácom prostredí je nariadená až do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 sa osoby musia podrobiť najskôr na piaty deň izolácie. Domáca izolácia sa nariaďuje i ostatným osobám žijúcim v spoločnej domácnosti,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Inštitút finančnej politiky navrhuje zmraziť minimálnu mzdu (580 eur) pre budúci rok a následne ju stanoviť ako 50 % prognózovanej priemernej mzdy.

Ak by bola dostupná vakcína na nový koronavírus, zaočkovať by sa dalo iba 40,9 percenta Slovákov. Vakcínu by odmietlo 27,9 percenta a 31,3 percenta respondentov nevedelo na túto otázku odpovedať. Vyplýva to z prieskumu zo série zisťovaní „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorú v marci iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Už aj české médiá vo svojich komentároch hodnotia postup slovenského premiéra Matoviča v boji s pandémiou prinajlepšom ako chaotický. Aj v článkoch renomovaných komentátorov sa objavujú na jeho adresu slová ako „šašek“ či „blázon“.

Podľa prieskumu verejnej mienky, do ktorej sa zapojilo 915 respondentov, sa viac ako 70 % Slovákov obáva ekonomickej krízy v dôsledku nového koronavírusu. Strach z krízy, ktorá prinesie hromadné prepúšťanie, pociťuje drvivá väčšina Slovákov. Najväčšie obavy sú medzi respondentmi, ktorí pracujú v marketingu, strojárstve, cestovnom ruchu, v gastre, doprave a špedícii. Vo všetkých týchto odvetviach má obavy viac ako 82 % zamestnancov.

Slováci sa vo veľkom počte búria voči mafiánskej vláde Matoviča a nekompromisne žiadajú jeho hlavu. Vytvorili aj petíciu na jeho odvolanie a demisiu celej terajšej vlády. Svojím podpisom sa môžete aj vy pridať https://www.peticie.com/demisia_suasnej_vlady_pana_matovica alebo aj tu https://www.peticie.com/okamita_demisia_vlady_igora_matovia_pre_jeho_neschopnos_vies_krajinu.

(SCa)

Přejít nahoru