Proč lidé kupují tolik toaletního papíru uprostřed ohniska koronaviru? Tomu nebudete věřit

Běhy na toaletním papír vyvolaly trendy trendů hashtagů #toiletpapergate a #toiletpaper.

“Snažíme se lidi ujistit, že odstranění veškerého toaletního papíru z regálů supermarketů pravděpodobně není v tuto chvíli přiměřené nebo rozumné,” řekl australský hlavní lékař Brendan Murphy ve středu ve parlamentu.

Odborníci na psychologii spotřebitelů tvrdí, že iracionální mentalita stáda je podle BBC podporována sociálními médii a alarmistickým zpravodajstvím.

“Musíte si pamatovat, že když 50 balíčků toaletního papíru zmizí z regálů, opravdu si to všimnete, protože zabírají tolik prostoru,” řekla pro BBC psycholožka pro spotřebitele Prof. Debra Grace z Griffith University.

“Je to mnohem viditelnější, než řekněme, že 50 plechovek pečené fazole nebo dezinfekčního prostředku,” dodala.

Dalším vysvětlením tohoto jevu je to, co se nazývá syndrom FOMO – strach z opomenutí.

“Myslí si, že pokud si to někdo koupí, pokud si koupí můj soused, musí to být důvod, a já si musím také to isté koupit,” řekla.

V Číně, dodala Gargová, lidé hledali zásoby na toaletním papíru, protože „existuje myšlenka, že toaletní papír lze nahradit tkáněmi a ubrousky a vyrobit provizorní masky.“

Jiný odborník na spotřebitele uvedl, že šílenství toaletního papíru také odráží potřebu lidí zavěsit se na svůj moderní život.

“Nejsme zvyklí na nedostatek, jsme zvyklí si vybrat, co chceme, kdy chceme. Takže spěch k získání toaletního papíru je právě tato ovčí mentalita pro udržení tohoto stavu, “řekl Rohan Miller z University of Sydney BBC.

“Myslím, že lidé se chtějí ujistit, že mají ve svém životě nějaké pohodlí, pokud budou dlouhou dobu se svou rodinou,” řekl.

“Na toaletním papíru opravdu nezáleží – je to tak daleko na seznamu přežití ve srovnání s jinými věcmi, jako je jídlo nebo voda – ale je to jen něco, co lidé lpí jako minimální standard,” dodal Miller.

Justin Wolfers, profesor veřejné politiky a ekonomie na Michiganské univerzitě, uvedl v sérii tweetů, že „i když nejste vyděšeni pandemií, obáváte se, že všichni ostatní jsou a oni se hromadí… a vy nechcete být bez papíru. “

„Strach z běhu na toaletním papíru – jako běh na bankách – stačí k vytvoření skutečného běhu. A když začnou běhy, potřebujeme pomoc,” zamyslel se.

“To vše říká, že to, co nyní potřebujeme, je vládní rezerva strategického toaletního papíru,” dodal Wolfers.

„Strategická rezerva toaletního papíru odstraňuje motivaci k hromadění zásob. Zajišťuje, že i když vidíte ostatní běžet do obchodu na zásoby toaletního papíru, již se nemusíte pokoušet utíkat, abyste je porazili, “řekl.

“Můžete si odpočinout s vědomím, že si budete stále moci utřít zadek.”

Přejít nahoru