Na Slovensku platia sprísnené bezpečnostné pravidlá. Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na celom Slovensku. Zatvárajú sa škôlky i školy a zábavné strediská

Mimoriadna situácia, ktorú vyhlásila vláda Slovenska, platí od štvrtka (12. 3.) od 6.00 h. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.

Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. “Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú,” povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru. “Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území SR,” píše sa v predkladacej správe schváleného materiálu. Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) má podľa schváleného materiálu zabezpečiť vyhlásenie mimoriadnej situácie informačným systémom civilnej ochrany a prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Má tiež prijať opatrenia na koordináciu a činnosť orgánov krízového riadenia pri riešení mimoriadnej udalosti.

Predseda vlády a ministerka vnútra sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia “pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja”.

Ako premiér Slovenska Peter Pellegrini uviedol, pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí. Od utorka musia občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu podstúpiť 14-dňovú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti. Podľa jeho slov všetky ambulancie lekárov sa budú postupne vybavovať rúškami.

Dopravný podnik Bratislava dočasne ruší školské spoje

Od stredy 11. marca budú autobusové spoje prímestskej dopravy v Bratislavskom kraji v rámci Integrovaného dopravného systému (IDS) jazdiť v prázdninovom režime. Premávať budú len spoje, ktoré sú v cestovných poriadkoch bez označenia alebo označené inverzným symbolom „11“. Uvedené opatrenie bude platiť do odvolania.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) dočasne ruší školské spoje, ostatné linky premávajú v nezmenenom režime. Informovala o tom hovorkyňa DPB Adriana Volfová. “Dopravný podnik Bratislava bude aj naďalej zabezpečovať prevádzku MHD v Bratislave podľa platných cestovných poriadkov v režime pracovný deň – školský rok,” znie oficiálne stanovisko DPB.

“V súvislosti so zrušením vyučovania na základných, stredných a vysokých školách je od 10. marca zrušená premávka autobusových liniek 131, 184 a školských spojov,” informoval DPB na svojej internetovej stránke.Linka číslo 31 bude premávať počas pracovných dní v režime školské prázdniny. Zmeny v prevádzke liniek DPB budú platné až do odvolania.

Arriva sa pustila do dezinfekcie svojich spojov

Ako prepravná spoločnosť Arriva na svojom webe uviedla, vo všetkých spoločnostiach ARRIVA na Slovensku minulý týždeň prijala preventívne opatrenia na ďalšie zvýšenie bezpečnosti cestujúcich i vodičov v súvislosti s koronavírusom. Ich súčasťou je intenzívnejšie dezinfikovanie autobusov verejnej dopravy. Pre všetky prevádzky objednala špeciálne dezinfekčné prístroje, ktoré sú na sanitáciu bežne používané v nemocniciach. Minulý týždeň sa tiež spustili do dezinfekcie každého vozidla počas riadnej prevádzky, ktorú budú vykonávať až do odvolania. Preventívne opatrenia pripravili aj pre zamestnancov a zabezpečili nákup dezinfekčných prostriedkov.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) ruší niektoré spoje

Do piatka 20. marca to budú posilové spoje liniek R4, 5 a 57.  „Na základe dočasného zrušenia prezenčnej výučby na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) a Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach dochádza od stredy (11. 3.) do piatka 20. marca k úplnému zrušeniu posilových študentských spojov na linkách R4, 5 a 57, linka R4 bude v tomto termíne premávať podľa cestovného poriadku v režime „prázdniny“.

Brány múzeí zostávajú zavreté

Pre hrozbu šíriaceho sa nového koronavírusu zatvárajú pre verejnosť svoje brány aj múzeá v Kremnici a vo Svätom Antone. Ako informovala, Miriam Kostrianová z Múzea mincí a medailí v Kremnici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Národnej banky Slovenska (NBS), na základe rozhodnutia guvernéra NBS budú vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu všetky expozície múzea zatvorené od 10. marca do odvolania. Mnohé akcie zrušilo aj Tekovské múzeum v Leviciach.

Zatvárajú sa aj niektoré pobočky Sociálnej poisťovni

Sociálna poisťovňa v súvislosti s rizikom šírenia nákazy novým koronavírusom od utorka až do odvolania zatvára menšie vysunuté pracoviská. Konkrétne ide o pracoviská Sereď, Šahy, Štúrovo, Banská Štiavnica, Žarnovica, Medzilaborce, Stropkov, Giraltovce, Moldava nad Bodvou. Z dôvodu prijatých opatrení samosprávou bolo v pondelok uzavreté aj pracovisko bratislavskej pobočky v Malackách.

Okrem týchto opatrení v minulých dňoch poisťovňa obmedzila pohyb návštevníkov vo všetkých svojich pobočkách tak, že doklady potrebné na vyplatenie dávok odovzdávajú pri vstupnej bráne do určených poštových schránok. Na ďalšie vybavovanie svojich záležitostí odporúča poisťovňa telefonický, e-mailový alebo poštový kontakt. Telefonické kontakty sú uvedené na www.socpoist.sk (v časti IPC-kontakty a pobočky).

(SCa)

 

Přejít nahoru