Aktualizované. Na Slovensku vstúpili do platnosti nové opatrenia. Prečítajte si ich!

Na Slovensku vstúpili do platnosti (8.4.2020) opatrenia, ktoré prijala nová vláda.

Od polnoci  8.4.2020 začali na Slovensku platiť sprísnené opatrenia. Slováci majú zákaz vychádzania až do 13. apríla. Pohybovať sa môžu len v prípade, ak pôjdu na nákup či na výlet do prírody, aj to len v rámci svojho okresu. Pri ceste mimo okres sú kontrolovaní Políciou a armádou. Proti obmedzeniu pohybu ľudí a sankcionovaniu sa postavili ministri za stranu SaS a hnutia Za ľudí. Napriek tomu zákon ale prešiel a oddnes sa za hranice okresu bez vymedzených výnimiek človek nedostane. každý, kto bude kontrolovaný, bude musieť dôvod výnimky hodnoverným spôsobom preukázať (napríklad potvrdením od zamestnávateľa, živnostenským listom, iným potvrdením, ktoré je hodnoverné pre daný prípad a podobne) a polícia bude každý prípad overovať. Každý bude tak musieť preukázať svoju totožnosť a uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel. Kto to nebude rešpektovať, tak toho policajt vráti naspäť.

Rúško je povinné nosiť po novom všade mimo svojho bydliska. Odporúča sa dodržiavať dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi. Spôsob kontroly/udelenie sankcie nezodpovedným sa ešte spresní.

Budú sa využívať lokalizačné dáta poskytovateľov mobilných telekomunikačných služieb v záujme verejného zdravia, čiže obyvateľstvo Slovenska bude monitorované cez mobilných operátorov.

Predlžuje sa platnosť zákazu usporadúvania zhromaždení, športových akcií atď. pre fyzické a právnické osoby.

Posúvajú sa povinné zdravotnícke a preventívne prehliadky.

Slovenské lieky sa nebudú môcť vyvážať do zahraničia.

Platí výnimka pre poskytovanie služieb notárov a advokátov, nebudú plynúť zákonné lehoty, a to od 12.3.2020 do 30.4.2020. Do 30.4.2020 nebudú realizované žiadne exekúcie ani dražby.

Bude zavedená prítomnosť policajtov a príslušníkov armády pri problematických nemocniciach, kde občania nerešpektujú pravidlá a ohrozujú svoje okolie-

Upravuje sa nedeľné uzavretie určitých predajní. Medzi nimi sú napríklad potraviny, drogérie, trafiky alebo obchody s predajom krmív pre zvieratá. Tento deň bude slúžiť na oddych zamestnancov aj hygienu prevádzok. Tým pádom ale zamestnanci budú musieť byť v práci.

Ruší sa cestovanie zadarmo pre študentov v čase uzatvorenia škôl. Pre seniorov platí, aby necestovali hromadnou dopravou. V prípade, že nepočúvnu, je možnosť, že vláda dočasne zruší bezplatné cestovanie vo vlakoch aj im. “Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí.,” poznamenal Matovič.

Vyčlenia sa nemocnice, ktoré budú určené len pre pacientov s COVID-19. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota. “Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény,” dodal Matovič.

Špeciálne hodiny v obchodov pre seniorov sa upravia na čas medzi 9.00 do 12.00. 

Pred každou nemocnicou, kde sa robia testy na koronavírus, zriadi vláda “drive-in” odber, pri ktorom človek nemusí ani vystúpiť z auta.

Nie je možné ísť na návštevu do domovom dôchodcov. Je vyhlásení núdzový stav aj v domoch sociálnych služieb, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Úrad verejného zdravotníctva vydá opatrenie na uzavretie denných stacionárov pre dôchodcov. Matovič tiež vyzval dôchodcov, aby obmedzili vychádzanie z domu na minimum. Seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Seniori nad 65 rokov, vychádzajte z domu iba v nevyhnutných prípadoch, necestujte MHD a vlakmi.

Naďalej platí zákaz pre taxislužby, slúžiť môžu len na prepravu tovarov.

(SCa)

Přejít nahoru