Život v České republice se nezastavil, ale má svá omezení… Bez roušky ani na krok. Senioři si mohou nakoupit jen v časovém úseku dne

V prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách smějí být od pátku mezi 7:00 a 9:00 pouze zákazníci starší 65 let.

Premiér Babiš po jednání vlády oznámil zákaz vycházení bez roušky nebo jiné ochrany obličeje od půlnoci ze středy na čtvrtek.

Na plastu vydrží nový koronavirus až 48 hodin, na papíru, třeba bankovkách, polovinu. Je proto nutná pravidelná dezinfekce, uvedl náměstek Prymula. Po jednání vlády upozornil na nové studie.

V souvislosti s koronavirem platí celoplošně od pátku zákaz pro jakékoliv veřejné nebo soukromé akce s účastí nad třicet lidí. Veřejnost má zakázánou přítomnost v posilovnách, soláriích, saunách, hudebních a společenských klubech, knihovnách i galeriích. Už ve středu se zavřela divadla a kina. Restaurace a hospody mohou zůstat otevřené jen přes den, od osmi večer do šesté ráno mají mít zavřeno. Na hranicích s Německem a Rakouskem jsou obnoveny kontroly, přechod je možný jen na čtyřech místech v případě Rakouska a sedmi v případě Německa. Češi do těchto zemí nesmí cestovat (s výjimkou dopravní obsluhy a lidí, kteří za hranicemi pracují). Od soboty 14. března bude z Česka do všech okolních zemí zakázána autobusová, vlaková a lodní přeprava lidí. Ve všech školách s výjimkou mateřských je od středy 11. března přerušena výuka, a to až do odvolání. Školy zadávají žákům a studentům úkoly na dálku. Od pátku se opatření vztahuje i na ZUŠ. Mateřské školy zatím zůstávají otevřené. Omezení výuky se přizpůsobuje hromadná doprava. Nejezdí školní linky a spoje, dopravci většinou přecházejí na prázdninový provoz.

Vláda zakázala vycestování z území ČR českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dní. Ministr vnitra stanoví výjimky. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Vládní kabinet kvůli koronaviru dočasně zrušil nedělní zákaz jízdy kamionů. Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření tak může být hodnoceno.

Vláda doporučuje všem provozovatelům maloobchodních prodejen dezinfikovat nákupní košíky a vozíky po každém použití, stejně tak kliky, madla a dveře, a to alespoň jednou za hodinu, uvedl ministr Karel Havlíček.

(zdroj: ct24.ceskatelevize.cz)

Přejít nahoru