Aktualizováno (6.9.). V Česku koronavirus neustupuje. Nemocných je 27 752! 431 lidí zemřelo

Česko má nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí, denní přírůstky na milion jsou za týden v Německu či na Slovensku třetinové.

Hygienici zaznamenali na jihu Čech od pátečního do sobotního večera 43 nových případů covidu-19. Je to nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie. Kumulativní počet nemocných se v kraji zvýšil na 841. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 468 a aktuálně pozitivních 367 osob.

Prezident Miloš Zeman varoval před panikou a plošnými omezeními kvůli koronaviru. Roušky mají být podle něj povinné v ohniscích, jinde dobrovolné.

Hygienici by měli zavírat školy, pokud v nich onemocní covidem-19 nebo je nařízena karanténa víc než 30 procent učitelů a žáků, uvedlo ministerstvo.

Žáci dvou tříd 8. základní školy ve Frýdku-Místku jsou kvůli nákaze covidem-19 v karanténě. Zůstat v ní muselo rovněž několik zaměstnanců. Od pondělí žáky čeká omezení výuky.

Koronavirus se  5.9. potvrdil u druhého pedagoga základní školy ve Frýdlantu na Liberecku, která v tomto školním roce kvůli nákaze ještě klasickou výuku nezahájila. Do karantény tak musí jít dalších 18 pedagogů, kteří s ním byli v kontaktu. V karanténě je kvůli dvěma nakaženým 34 pracovníků školy.

Praha zůstává na semaforu podle rizika nákazy v oranžové barvě a je nejvýznamnějším lokálním ohniskem koronavirové nákazy v Česku. V hlavním městě se proto přijmou další opatření. Do zeleného stupně se dostalo nově dalších deset okresů. Od 14. září bude v Praze platit povinnost nosit roušky v prostorách všech škol. Od 9. září bude v Praze platit zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v době od půlnoci do šesté hodiny ranní. V Praze budou muset obyvatelé od 9. září nově nosit roušky i v prostorách obchodů a nákupních center. Za posledních 24 hodin (6.9.) přibylo ve městě 107 případů koronaviru, celkem je jich 5740.

Znovuzavedení povinnosti mít zakrytá ústa a nos v obchodech v Praze nemile překvapilo Asociaci nákupních center. Podle předsedy českého výboru asociace Jana Kubíčka s ní nebyla situace konzultována. Už dříve uvedl, že roušky mohou lidi od návštěvy center odradit. Jde přitom podle něj o dobře větrané prostory, kde spolu lidé nejsou v dlouhém kontaktu.

Česko by mělo mít od října rychlejší testy na koronavirus. Nákaza by se nezjišťovala z výtěru z nosohltanu, ale ze slin. Výsledek by byl zhruba za 45 minut.

Německo zvažuje, že by lidé z Prahy či celé České republiky museli do karantény.

Občané zemí visegrádské čtyřky (V4), Češi, Poláci a Slováci, budou moci i po úterý 2.9. vstoupit do Maďarska, pokud předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší než pět dnů. Maďarsko zakázalo od 1. září do země vstup cizincům kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem.

V Praze jsou od úterý 1.9. roušky povinné i ve vnitřních prostorách nádražních budov, oznámili hygienici. Jejich nařízení potvrdilo povinnost pro letiště. V pražském metru jsou od 1. září nutné roušky již ve vestibulu. Při přepravě metrem povinnost roušek nikdy neskončila, trvala i během prázdnin, kdy plošná povinnost ve veřejné dopravě neplatila. Roušky ve školách v Praze povinné nebudou, oznámil náměstek Hlubuček. Školy ale mají zvážit, zda je nenařídí v některých případech během provozu. Je možné, že některé plánované podzimní kulturní akce budou zrušeny, řekl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Moravská vodárenská od počátku září omezí kvůli pandemii provoz svých zákaznických center v Olomouci, Prostějově a Zlíně. Otevřena budou výhradně pro předem zaregistrované zákazníky.

Není žádná druhá vlna, to je pořád stejná vlna, která poklesla v důsledku poměrně přísných opatření od března do května. A když se opatření od 1. července uvolnila, myslím si, že trošku zbrkle, tak se to samozřejmě vrací zpátky,” uvedl v ČT Václav Hořejší, molekulární imunolog z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Pandemie koronaviru polovině movitých Čechů mírně snížila hodnotu majetku, ale přinesla jim i zajímavé investiční příležitosti především v technologiích, zdravotnictví a u akciových fondů. Skepticky hledí bohatí na rychlý restart ekonomiky. Výsledky ukázal průzkum UniCredit Bank Private Banking.

Testování zaměstnanců by mělo být částečně kompenzováno ze zdravotního pojištění. Firmy mají o preventivní testování zájem, uvádí Hospodářská komora.

Zkrácení izolací a karantén nakažených covidem-19 ze 14 dní na 10 dní bude platit až od 1. září.

Pro dvě pětiny zaměstnanců je změna nebo získání nového pracovního místa kvůli dopadům šíření koronaviru nutností. Dalších 55 procent zaměstnanců se změně místa nebrání, pokud jim bude nabídnuta zajímavá příležitost. Vyplývá to z červencového průzkumu personálně poradenské společnosti Hays mezi 600 zaměstnanci v Česku.

Praktičtí lékaři letos evidují zvýšený zájem pacientů o očkování proti chřipce, a to hlavně kvůli obavám ze souběhu s nemocí covid-19. Nejsou si ale jisti, zda budou moct všem zájemcům vyhovět. Vakcíny mají objednané často už od přelomu roku, tedy ještě před vypuknutím koronavirové epidemie. Neví, kolik vakcín jim ve skutečnosti dorazí či zda bude možné u výrobců počet dávek ještě navýšit. 

O své zdraví se bojí 54 procent lidí v ČR.

Česká pošta upravuje od září návštěvní dobu 265 poboček, dalších převážně menších pošt ve městech se změna dotkne od října. Celkově půjde zhruba o 1500 poboček, tedy téměř o polovinu všech pošt. Pošty budou mít dva dny v týdnu otevřeno od 10:00 do 18:00 a tři dny od 08:00 do 16:00 hodin. Pošta změny zavede po zkušenostech z koronavirové krize.

Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila pololetní výrobu a spotřebu elektřiny v Česku. V porovnání se stejným obdobím loni podle ERÚ klesla spotřeba elektřiny v prvním čtvrtletí o jedno procento a výroba o 6,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se propad prohloubil – spotřeba se v meziročním srovnání snížila o 9,6 procenta a vyrobeno bylo o 12 procent elektřiny méně.
Zájezdoví dopravci, z nichž většina řeší existenční potíže, ruší podzimní zakázky. Většina firem má finanční rezervy do konce roku, část končí už teď.
Češi začali v posledních týdnech ve velkém nakupovat nanovlákenné roušky, respirátory a další ochranné prostředky. Od poloviny července do poloviny srpna jich tuzemští výrobci prodali více než milion, což je meziměsíčně až o 360 procent více.
Více než polovina Čechů spoléhá pro případnou druhou vlnu covidu-19 na úspory. Z průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial a společnosti NMS Market Research však vyplývá, že ideální finanční polštář, kterým je šestinásobek měsíčního výdělku, má naspořeno 17 procent Čechů. Průzkum se uskutečnil v červnu mezi 600 respondentů.

V podzimní době vyššího počtu respiračních nemocí budou muset být při testech upřednostněni rizikoví lidé, například ti s chronickými chorobami.

Majitelé firem, podnikatelé a vrcholoví manažeři nepočítají s rychlým oživením ekonomiky v Česku. Více než třetina z nich předpokládá několikaleté zotavování. Vyplývá to z červnového průzkumu J&T Banky, do něhož se zapojilo 134 majitelů velkých a středních firem, podnikatelů a představitelů vrcholového managementu.

Koronavirová epidemie ukázala slabiny sociálního systému v Česku. Shodli se na tom na semináři o vládních opatřeních v Senátu někteří experti na sociální problematiku a zástupci organizací na pomoc lidem v tísni. Kvůli krizi očekávají růst počtu nezaměstnaných a zadlužených.

Příchod koronaviru zamával útratami Čechů. Plánované nákupy a výdaje odsunuli na pozdější dobu nebo na neurčito čtyři z deseti lidí. Největší část z nich se rozhodla oželet placenou dovolenou, takových bylo 22 procent. Přes šest procent rodičů zrušilo dětem letní tábory. Pětina spotřebitelů odložila pořízení nového vybavení pro domácnost a na sport. V květnovém průzkumu mezi 500 respondentů to zjistila Poštovní spořitelna.

Téměř pětina Čechů má strach, že následky pandemie koronaviru jim můžou v budoucnu ztížit placení účtů za energie. Necelá polovina z nich už problémy pocítila. Vyplývá to z průzkumu prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos pro společnost Bohemia Energy. Šetření proběhlo v květnu na vzorku asi 1000 respondentů.

Osm z deseti Čechů osobně nezná nikoho, u koho by se potvrdilo onemocnění covid-19. Desetina lidí ale měla na základě příznaků podezření, že jsou nemocní. Ústa a nos si na veřejnosti v květnu zakrývalo víc než 90 procent lidí, podobná část veřejnosti se zaměřila na zvýšení hygieny. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Dvě pětiny Čechů nemají finanční rezervu pro nečekané situace podobné pandemii koronaviru. Jde především o lidi s nižším vzděláním a nižšími příjmy, často také o rodiče na rodičovské dovolené a nezaměstnané. Dvě třetiny lidí, kteří rezervu nemají, to ale do budoucna zvažují. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.

Více než polovina Čechů má nyní problémy vyjít s výplatou. Každý desátý si musí před výplatou půjčit, navíc 43 procent lidí žije od výplaty k výplatě.

(SCa)

Přejít nahoru