Buď EU projde testem solidarity, nebo se rozpadne!

Ve svém rozhovoru s Deutschlandfunk usoudil, že pokud Brusel neposkytne nutnou finanční pomoc nejzasaženějším zemí, jako je Itálie a Španělsko, pak bude rozpad EU nevyhnutelný.

Krize spojená s koronavirem nezapadá do obvyklého rámce, uvedl šéf německého ekonomického institutu Michael Hüther v rozhovoru pro Deutschlandfunk: nejedná se o bankovní krizi ani o finanční krizi, ale o symetrický šok postihující všechny země eurozóny.

V tomto ohledu Evropa potřebuje finanční a politickou solidaritu, poukázal Hüther. Zejména se navrhuje vydávat zvláštní dluhopisy určené ke snížení finanční zátěže zemí nejvíce postižených virem. Podle Hüthera by půjčky zemím v nouzi, jako je Itálie nebo Španělsko, měly být poskytovány bez jakýchkoli podmínek.

Jako příklad uvádí Hüther rok 1975, když evropské hospodářské společenství vydalo evropské dluhopisy, aby pomohlo zemím vyrovnat se s finančními důsledky ropného šoku. Podle odborníka bude otázka vydávání dluhopisů na finanční pomoc skutečnou zkouškou solidarity EU. Hüther poznamenal, že země, které jsou již v obtížné situaci, si kladou otázku, kdo jim během krize pomohl.

„Pokud to bude nakonec jen Čína a Rusko, pak bude rozpad EU nevyhnutelný,” citovala ho publikace.
Podle Hüthera si Německo může i přes obtížnou situaci dovolit poskytnout finanční pomoc. Kromě toho, pokud Německo nepomůže stabilizovat eurozónu, riskuje ztrátu svých evropských trhů.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru