EU se zlobí na Česko a další státy, které uvolňují některá opatření

To však nezastavilo niektoré krajiny, medzi ktoré patrí aj Česká republika, ktoré už oznámili konkrétne uvoľnenie niektorých pravidiel.

 

Nórska vláda zasa rozhodla, že po Veľkej noci uvoľní niektoré opatrenia prijaté kvôli pandémii, a koncom apríla tak napríklad začne postupne otvárať škôlky a školy.

 

Podkopujú efektivitu opatrení

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen pritom pri marcovej videokonferencii s európskymi lídrami varovala, že ak krajiny nebudú spolupracovať, tak tým “podkopú efektivitu nariadených opatrení”.

“Tieto reštriktívne opatrenia až teraz začali ukazovať riadne výsledky. Teraz je dôležité, aby členské štáty vydržali ešte pár týždňov a následne by postupne začali opatrenia uvolňovat,” povedal pre server Politico jeden z členov Európskej komisie s tým, že tieto kroky musia byť “koordinované naprieč Európou”. Jeho meno server nezverejnil.

Ten ďalej dodal, že sú kroky krajín ako Česko zvláštne, lebo to bola Európska rada, tvorená premiérmi členských krajín EÚ, ktorá zadala Európskej komisii úlohu – vypracovať stratégiu na uvoľňovanie opatrení proti koronavírusu. “Nie je to slušné voči EÚ,” dodal.

 

Krajiny EÚ výrazne povoľujú

Okrem Českej republiky na stratégiu EÚ nepočkalo ani Rakúsko či Dánsko. Všetky tieto štáty už oznámili a uviedli niekoľko zmien na zmiernenie zákazov.

 

Český premiér Andrej Babiš v pondelok oznámil, že od štvrtka budú otvorené železiarstva, hobby markety, stavebniny, ale aj zberne a výkupy surovín alebo kompostárne. V obchodoch budú musieť byť pri vstupe dezinfekcie a ľudia budú musieť dodržiavať rozostupy dvoch metrov.

Rakúsko v utorok po Veľkej noci plánuje otvoriť menšie obchody s predajnou plochou do 400 metrov štvorcových, záhradníctvo a obchody pre domácich majstrov. Zároveň oznámilo, že väčšie obchody či nákupné centrá by sa mali otvoriť 1. mája.

 

Dánska premiérka Mette Frederiksen síce oznámila svojmu národu, že rôzne obmedzenia budú panovať ešte niekoľko mesiacov, ale aj jej vláda uvoľnila niektoré opatrenia. Dáni tak budú môcť od 15. apríla znovu dávať svoje deti do jaslí a škôlok. Otvorí sa tiež prvých šesť tried základných škôl.

 

Škôlky a školy začne otvárať i ďalšia škandinávska krajina – Nórsko, ktoré ale nie je v EÚ.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru