Poslanec Evropského parlamentu Alex Agius Saliba obvinil Miriam Dallihovú, že chce, aby se Malta stala migračním záchranným uzlem. Pokud by tento pozměňovací návrh prošel, znamenalo by to, že Malta by byla nucena přijmout mezi 700 000 a 1 milionem migrantů…” říká

„Pokud by tento pozměňovací návrh prošel, znamenalo by to, že Malta by byla nucena přijmout mezi 700 000 a 1 milionem migrantů, kteří jsou v současné době v Libyi a čekají na přechod,“ řekl Agius Saliba krátce poté, co Evropský parlament pozměňovací návrh zamítl.

Miriam Dallihová však hlasovala pro tento pozměňovací návrh a uvedla, že tato zpráva znamená, že chce, aby se Malta proměnila v záchranné středisko pro migranty, a nazvala to „kroucení faktů“.

Minulý týden Evropský parlament hlasoval pro návrh společné strany, který naléhal na EU, aby přijala koordinovaná opatření v boji proti pandemii COVID-19 a jejím důsledkům.

Před hlasováním navrhla politická skupina Evropská sjednocená levice / Nordická zelená levice pozměňovací návrh, který zní takto:

„[Evropský parlament] vyzývá členské státy, aby dodržovaly svou povinnost podle mezinárodního práva pomáhat lodím v nouzi a poskytovaly místo pro vylodění lidem, kteří byli zachráněni na moři, včetně lodí občanské společnosti a obchodních lodí; připomíná, že by měla být nalezena řešení na ochranu životů a zdraví lidí v nouzi na moři i lidí na pevnině“.

Metsola a Casa ve svém prohlášení uvedli, že hlasovali proti pozměňovacímu návrhu, protože by to přineslo břemeno vylodění migrantů pouze na členské státy EU a zároveň ospravedlňuje bezpečné třetí země, aby hrály svou roli.

„Jedná se o pozměňovací návrh zcela vlevo, který v textu neměl místo. Postavení delegace PN bylo vždy naprosto konzistentní – zachraňujte životy a máte komplexní migrační politiku – spravedlivá s těmi, kteří potřebují ochranu, pevná s těmi, kdo ne a silní s těmi, kdo zneužívají ty nejzranitelnější na naší planetě, “ řekl. “Labourova politika zůstává odhadem každého, mění se podle toho, kdo mluví.”

„Někteří poslanci se pokusili předložit pozměňovací návrh, který by Maltu poškodil. Přestože to Malta přímo nezmínila, tento pozměňovací návrh uvedl, že v této chvíli ohrožení veřejného zdraví by se Malta musela stát záchranným střediskem ve Středomoří. “

https://www.facebook.com/watch/?v=665202030723104

„Znamenalo by to, že bychom byli nuceni přijmout mezi 700 000 a 1 milionem migrantů, kteří v současné době čekají na přechod z Libye. Vysvětlil jsem postoj Malty řadě poslanců, většina poslanců hlasovala proti tomuto pozměňovacímu návrhu a toto zatížení se nenaplnilo. “

“Paul Borg Olivier, Andrew Borg Cardona a Jason Azzopardi uvedli, že chtějí poslat předsedu vlády a kabinet, aby byli nad touto funkcí uvězněni,” uvedl s odvoláním na právní kroky vyvolané právníky organizace Repubblika.

“Mohou nyní uvěznit mě i většinu Evropského parlamentu, protože mluví stejným hlasem a tónem jako maltská vláda.”

Poté, co web MaltaWinds zveřejnil článek, v němž prohlašoval, že má hlasování „Ano“, znamenalo, že chce, aby Malta sloužila jako jediné středomořské záchranné středisko pro migranty, podobná logika, jakou zastává Agius Saliba, situaci objasnila Dallihová.

“Není absolutně pravda, že jsem hlasovala pro to, aby se Malta stala střediskem pro záchranu migrantů nebo pro to, aby Malta nechala otevřené přístavy,” uvedla.

Poslankyně EP uvedla, že zamítnutá změna byla ve skutečnosti výzvou pro členské státy EU, aby dodržovaly mezinárodní právo, včetně Úmluvy OSN o mořském právu, podle níž mohou plavidla vystoupit z lidí ve svých vlajkových státech.

“Pozměňovací návrh říká, že životy by měly být zachráněny a Malta v tomto ohledu vždy udělala maximum,” řekla. “Také se v ní uvádí, že je třeba najít řešení problému migrace.”

“Na této otázce jsem pracoval po dobu šesti let, kdy jsem byl europoslancem, a vždy jsem kladl především národní zájem, protože vím, že jsme v tomto odvětví udělali hodně, i přes naše omezení.”

https://www.facebook.com/drmiriamdalli/posts/1946170552183917

“Stále spolupracuji s maltskými orgány, abych přesvědčil naše kolegy v Evropském parlamentu o realitě na Maltě. Kroutící se fakta jsou nepřijatelná. “ Píše portál LovinMalta.

Portál Lovin Malta se zeptal Agiusa Saliba, zda věří, že Dalli chce proměnit Maltu v záchranné středisko pro migranty, ale otázka zůstává v době psaní nezodpovězena.

Přejít nahoru