Česká vesnice, kterou Hitler vrhl do srdce řady pravd a historie

Po více než tři čtvrtiny století stojí příběh Lidice jako strašidelné svědectví o českém utrpení a oběti v rukou krutých nacistických okupantů jak uvádí portál The Guardian.

Vesnice, 16 km od Prahy, byla zbourána na zem, její dospělá mužská populace byla vyvražděna a její ženy a děti byly převezeny do koncentračních táborů – kde většina zemřela – poté, co ji Adolf Hitler vybral jako odplatu za atentát na Reinharda Heydricha v roce 1942. , zástupce vůdce SS, britskými cvičenými českými a slovenskými odbojovníky.

Nyní po propuknutí politických řád poté, co se objevily informace, že židovská žena, která tam během války tajně žila, byla zatčena – údajně poté, co byla odsouzena sousedem – krátce před tím, než byla zaměřena na odvetu. Zemřela v holocaustu.

Někteří pozorovatelé tvrdí, že v sázce je právo svobodně interpretovat dějiny 20. století v zemi: kritici se bojí zpolitizovaných pokusů cenzurovat události druhé světové války srovnatelné s nedávnými údajnými zásahy do sousedního Polska a Maďarska.

“Myslím, že akademická svoboda je v nebezpečí,” řekl Muriel Blaive, historik komunistické éry východní Evropy. “Pokud mohou zasáhnout a vystřelit někoho takového, není to dobré znamení. Je zde pokušení pokusit se ovládat interpretaci historie, jako v komunistických dobách. Komunisté říkali: „Kdo ovládá historii, ovládá přítomnost.“

Štěpánka Mikešová (35) se přestěhovala do křesťanství, aby se vyhnula detekci, a žila s místní rodinou, když byla zadržena českou policií dva dny předtím, než Heydrich zemřel na zranění dne 4. června 1942. Byla předána do gestapa a převezena do Osvětimi, kde zemřela následující srpen.

Podrobnosti o jejím zatčení byly objeveny v kronice napsané krátce po válce zatčeným policejním důstojníkem Evženem Resslem, který řekl, že byla zadržena, protože její židovský původ byl upozorněn na úřady obyvatelem Lidic. Někteří zpochybňovali pravdivost svého účtu, což naznačuje, že mohl vymyslet příběh Mikešovy odsouzení.

Zjevení vyvolalo odpor od pozůstalých, včetně Marie Šupíkové, dcery ženy, která podle Mikešové by odsouzena. Šupíková, 87 let, která byla po Lidickém ničení předána německé rodině a byla svědkem dětského svědectví v poválečném tribunálu pro válečné zločiny v Norimberku, odmítá návrhy její matky Alžběty Doležalové – která zemřela v roce 1946 na tuberkulózu uzavřenou v koncentračním táboře Ravensbrück – byla vinen výpovědí.

Lehmannová byla vyloučena jako ředitelka památníku poté, co Šupíková a sedm dalších pozůstalých – pod záštitou Svazu bojovníků za svobodu, místní skupiny s kořeny v bývalém komunistickém režimu – psalo vyšším politikům a stěžovalo si, že nedokázala popřít Kynclův výzkum v Televizní dokument vysílaný loni v červnu k výročí Lidického zničení.

Lehmannová místo toho programu řekla, že u památníku bude uvažovat o poctě Mikešové.

Stížnost vedla k zásahu ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který obvinil ředitele z toho, že se s přeživšími necítil, a řekl jí, aby rezignovala nebo byla vyhozen.

Lehmannová – která se rozhodla rezignovat a přimět dalších 10 členů správní rady, aby ukončili svou podporu – zůstává neaplikovatelná. “Kritizovalo se, že jsem neřekl, že k tomu [zatčení Mikešové] nikdy nedošlo,” řekla Observerovi. “Vědí, že příběh je pravdivý, ale problém je v tom, že vyprávění o Lidicích už není tak křišťálově jasné, jak chtějí.” Zkazí to status čisté oběti.

“Existuje mnoho příběhů z druhé světové války, které popisují velmi komplikované věci.” Nyní jsme však v 21. století a nemůžeme si vybrat a vybrat informace z minulosti. Nemůžeme říci, že tento nebo ten příběh je nepříjemný tomu, co jsme dříve věděli. “

Byla nahrazena vojenským historikem a bývalým armádním důstojníkem Eduardem Stehlíkem, který napsal o Lidicích dvě knihy. Zpochybnil Kynclův výzkum a prohlásil, že Lidice byly „pranýřovány“.

Kyncl, člen české akademie věd, trval na tom, že jeho popis zatčení Mikešové je přesná a vyjádřená podpora Lehmannové. “Mám původní úřední dokumenty, které byly schváleny a ověřeny jeho nadřízenými [Ressl] četnictva,” řekl. “Nepochybuji o jejich pravosti.”

„Martina Lehmannová splnila pouze svou povinnost. Politická záležitost byla použita k navrácení interpretace dějin v duchu bývalého komunistického režimu, “uvedl.

Přejít nahoru