Matovičove “veľkonočné” nariadenia spôsobili obrovský chaos a kolaps zásobovania Slovenska!

Zostane Slovensko a Slováci bez prísunu aspoň základných potravín či dokonca liekov? Na celom Slovensku totiž kolabuje doprava, čo spôsobuje obrovské problémy v zásobovaní potravinami a vstupmi do prvovýroby. Povedala to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Poľnohospodári, potravinári a obchodníci preto už vyzvali kompetentných, predovšetkým ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a ministra vnútra SR, aby urýchlene riešili vzniknutú situáciu, ktorá môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva. Dôvodom je, že rozvozy niektorých potravín a vstupov do rastlinnej a živočíšnej výroby meškajú od skorých ranných hodín pre vyhlásenie Matovičovho zákazu vychádzania a policajné kontroly áut medzi jednotlivými okresnými mestami. Na neúnosnú situáciu od stredajšieho rána už upozorňujú mnohí výrobcovia potravín, obchodníci, dodávatelia, poľnohospodári, ktorí sa nemôžu dostať so svojím tovarom na miesto určenia. Problémy majú už aj pekári, ktorým v skorých ranných hodinách nestihli prísť na čas do práce vodiči dodávok na rozvoz pečiva do obchodov. Tovar mešká aj niekoľko hodín, keďže aj autá, ktoré prevážajú potraviny a vstupy do poľnohospodárskej výroby, stoja v obrovských kolónach na hraniciach okresov. Niektorí dokonca prechádzajú viacerými kontrolami, keďže výrobky prevážajú cez viaceré mestá. Obchodníci upozorňujú, že pri neriešení situácie si ľudia už nekúpia to, čo potrebujú v obchodoch.

“SPPK, Potravinárska komora Slovenska, Zväz obchodu SR a Slovenská aliancia moderného obchodu preto vyzývajú na okamžité riešenie tejto vyhrotenej situácie. “Pokiaľ by mal tento stav trvať aj v ďalších dňoch, prísun potravín a drogérie by skolaboval úplne. Žiadame preto predstaviteľov vlády, aby ešte dnes umožnili plynulý prechod kamiónov s potravinami a ďalším agropotravinárskym tovarom naprieč celým územím Slovenska. Zásobovanie musí dostať výnimku a nesmie podliehať kontrolám policajných zložiek na vstupoch do miest,” apeluje predseda SPPK Emil Macho.

K výzve dvoch agropotravinárskych samospráv sa pripájajú aj obe organizácie zastupujúce domácich a zahraničných obchodníkov. Žiadajú kompetentných, aby spriechodnenie dodávok tovarov na hraniciach najmä veľkých miest prišlo čo najrýchlejšie. Aj takýmto spôsobom chcú zamedziť panike a nákupnému ošiaľu zákazníkov.

Podľa vyjadrenia združenia ČESMAD Slovakia hrozí dokonca obmedzenie zásobovania nielen potravinami, ale aj liekmi, či zdravotníckym materiálom. Vychádzajú pritom z kontinuálneho monitorovania vývoja na slovenských cestách. Plynulosť cestnej premávky, osobitne s prihliadnutím na nákladnú dopravu je podľa združenia výrazne obmedzená.

ČESMAD Slovakia zároveň žiada Ministerstvo vnútra SR o prijatie takých organizačných, personálnych a technických opatrení, ktoré prispejú k riešeniu vzniknutej situácie na cestách, ako aj efektívnej koordinácii procesu kontroly občanov, resp. vozidiel, aby sa zabezpečil plynulý prejazd vozidiel kategórie N pri výkone podnikateľskej činnosti, na ktoré sa nevzťahuje citované uznesenie vlády SR.

Matovič vzniknutý chaos hodil na Políciu. Reagoval prostredníctvom sociálnej siete slovami, že polícia mala robiť iba námatkové kontroly. „Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk…,“uviedol.

(SCa)

Přejít nahoru