Svět v pohotovosti: Satelitní snímky zachycují Čínu ve velkém vojenském pohybu

Satelitní snímky ukazují PLANAF na Fiery Cross Reef na strategicky umístěných ostrovech severně od Jihočínského moře. Jane’s Information Group, obranná zpravodajská skupina, varovala, že pozorování by mohlo být dalším příznakem, že ji lidové osvobozenecké armády začaly používat jako základnu operací.

Sean O’Connor, hlavní analytik společnosti Jane’s, uvedl: „Dvě pozorování letadel během měsíce by mohla naznačovat, že PLANAF začíná pravidelně zakládat letadla na Fiery Cross Reef. Píše portál Express.co.uk.

“Letadlo by se mohlo pravidelně otáčet základnou od ostatních jednotek PLANAF ku flotile jižního moře.”

Řekl, že v hangáru je prostor pro nejméně tři sledovací letadla a další mohou být zaparkována na volném prostranství.

Čína je již dlouho odhodlána dokončit svou výstavbu umělých útesů v mezinárodně sporných vodách, a to i přes protesty ze sousedních zemí.

Kritici se domnívají, že práce probíhá s cílem posílit nárok Číny na drtivou většinu Jihočínského moře, zvyšující se obavy z pohybu lodí a letadel v regionu by Peking mohl brzy omezit.

Diplomatické vztahy mezi pěti národy, které si na ostrovy vznesly nárok, jsou již extrémně napjaté a nedávná výstavba bunkrů na některých z atolů poukazuje na to, že se Čína připravuje na „ochranu před údery vzduchu nebo rakety“, což zvyšuje vyhlídky na konflikt, který by mohl vyvolat 3. světovou válku.

Čína rekultivovala obrovské plochy půdy spolu s prováděním stavebních prací na vysoké úrovni ve Fiery Cross Reef, včetně výstavby letiště.

Přejít nahoru