Válečné lodě USA se po desetiletích objevily na dalekém severu

Zájem má i Čína
Jde o první případ od poloviny 80. let 20. století, co se povrchové plavidla amerických námořních sil objevili v Barentsově moři. Akce přichází v době, kdy Rusko v uplynulých letech rozšiřuje své vojenské kapacity v Arktidě – oblasti, kterou Moskva považuje za geostrategické z hlediska svých zásob energetických surovin, obrany a potenciálně lukrativních severních plavebních tras otevírajících se následkem klimatických změn. O tyto trasy, které by zkrátily lodní dopravu z Asie do Evropy, se zajímá i Čína, která se prohlašuje za “téměř arktický stát”.

Ruské ministerstvo obrany bylo na cvičení předem upozorněno se záměrem “vyhnout se špatnému pochopení, snížit riziko (konfliktu) a předejít neúmyslné eskalaci (napětí)”, uvedli americké námořní síly. Ruská Severní flotila, která zahrnuje nové ledoborce i lodě a ponorky na jaderný pohon, americko-britskou operaci sleduje, uvedl ruský resort obrany.

Chrání Evropu pro útoky
Mezi americkými plavidly jsou tři torpédoborce třídy Arleigh Burke a jedno podpůrné plavidlo. Torpédoborce jsou vyzbrojené střelami s plochou dráhou letu Tomahawk a integrovaným námořním systémem protivzdušné obrany Aegis, který je projektem NATO a chrání Evropu před možnými útoky Ruska či Íránu.

“Spojenecké a partnerské námořní síly musí zůstat bojeschopné ve všech operačních prostředích, aby tak zajistili pokračující bezpečnost a svobodný přístup do moří. Je to klíčové zejména pro Arktidu, kde si náročné povětrnostní podmínky vyžadují neustálou bdělost a výcvik,” uvedlo válečné loďstvo USA. Zprávu přinesla v noci na úterý stanice Svobodná Evropa s odvoláním na tiskové agentury Reuters a Interfax.

zdroj: TA3.com

Přejít nahoru