Více veteránů v USA spáchalo sebevraždu v poslední dekádě, než zemřeli ve vietnamské válce

Když se vojáci vrátí z války domů, mohou mít pocit, že to nejhorší skončilo. Oživili ji a nyní jsou bez strachu ze smrti v boji.

Realita je však mnohem komplikovanější a alarmující: více amerických veteránů spáchalo v letech 2008 až 2017 sebevraždu než počet amerických vojáků, kteří zahynuli během celé vietnamské války. Podle zpravodajského webu Military.com americké ministerstvo pro záležitosti veteránů (VA) sdílelo tyto alarmující sazby ve zprávě ze září 2019. Píše portál allthatinteresting.

USA utrpěly v průběhu vietnamské války, která trvala od roku 1955 do roku 1975, asi 58 000 úmrtí. Toto číslo bylo nyní navýšen více než 60 000 sebevraždami veteránů USA v nedávném období pouhých 10 let.

Během tohoto časového období každý rok spáchalo sebevraždu více než 6 000 veteránů, přestože celkový počet veteránů klesl o 18 procent.

Tato statistika slouží jako přísná připomínka, že vojáci potřebují léčbu duševního zdraví stejně jako lékařskou péči o své fyzické zranění.

Výroční zpráva VA 2019 Národní veteránské prevence sebevražd VA rovněž odhalila, že více než polovina těchto veteránů spáchala sebevraždu střelnou zbraní. Ženské veterány používaly zbraně 43,2 procent času, zatímco muži veteráni tak činili 70,7 procent času.

Přejít nahoru