Řecko: EU financuje turecké vojenské síly, které obtěžují Řecko

Dalším způsobem, jak Turecko provokuje svého řeckého souseda, je odesílání plavidel do řeckých teritoriálních vod v Egejském moři. Turecko se netajilo skutečností, že doufá, že jednoho dne chytí řecké ostrovy v Egejském moři, aby tam mohlo převzít obrovské zásoby ropy a zemního plynu.

EU vždy odmítla udělat cokoli, aby reagovala na agresi Turecka. A nyní Olivér Várhelyi, evropský komisař pro sousedství a rozšíření, potvrdil, že blok zakoupil čtyři plavidla pro tureckou pobřežní stráž v rámci společného prohlášení EU a Turecka o krizi uprchlíků. Nákupy plavidel byly provedeny v loňském roce v rámci iniciativy EU s cílem „zajistit řádnou správu hranic s cílem zajistit a chránit uprchlíky, místní obyvatele a konečně Turky a evropské občany“, uvádí zpráva Proto Thema.

Várhelyiho prohlášení bylo odpovědí na otázku, která mu byla položena ohledně programu Nikose Androulakise, poslance Evropského parlamentu z Řecka. Androulakis položil otázku poté, co plavidla turecké pobřežní stráže v březnu vstoupila do řeckých vod bez povolení.

Kromě plavidel Várhelyi potvrdil, že EU také zaplatila za nákup obrněných vozidel a sledovacího zařízení pro Turecko, které se má použít jako součást úsilí o bezpečnost hranic. Řekl Androulakisovi, že „Komise bude situaci nadále sledovat, aby zajistila dodržování všech závazků.“

Dále uvedl, že Komise bude i nadále dodržovat dohodu navzdory krokům Turecka proti Řecku v posledních měsících.

Přejít nahoru