Bezpečnostní promítání: Česká kina se otevírají s novými virovými pravidly

“Chtěli jsme vidět, jaké to je, prostě jít a znovu vidět film s přáteli,” řekl mladík pro AFP, než se usadil v českém kině se dvěma kamarády v Praze.

„Budeme sedět dále od sebe v jedné řadě a pravděpodobně budeme na sebe křičet,“ vtipkoval a měl na obličeji masku, která je nyní vyžadována na všech veřejných místech.

Kino – které vyžaduje, aby všichni hosté seděli dva metry od sebe – je mezi prvními, kteřé se otevřeli v Evropě, kde přísné uzamčení po celé týdny utlumilo obrovské množství obyvatelstva.

Česká republika se připojuje k několika zemím při uvolňování některých omezení a umožňuje občanům mimo dům provádět jednoduché činnosti, které se nyní necítí dobře.

Ale mnoho podniků, včetně kin, nedostalo nával zákazníků, a to ani s novými bezpečnostními opatřeními, která jsou nyní v nabídce.

Fohler a jeho přátelé byli jedinými třemi držiteli vstupenek na promítání v pondělí ráno a všechna místa zůstala prázdná pro další dvě představení. Píše portál thejakartapost.

Jiná divadla v zemi se rozhodla nechat zavřené dveře a místo toho čekala na zrušení dalších omezení.

Česká republika není první zemí, která umožňuje filmovým fanušků návrat na velkou obrazovku.

Muzea, galerie, divadla a kina patřily mezi první podniky, které se v Evropě zavřely, protože vlády zaváděly přísná opatření k zablokování, která mají zabránit rychle se rozšiřujícímu výskytu koronaviru.

Česká republika byla ušetřena nejhoršího ohniska, které utrpěly hotspoty, jako je Itálie a Španělsko, ale podobně drastickými kroky podnikla kroky k zastavení šíření viru.

Nyní se objevuje z jeho měsíčního uzamčení a spolu s kinem, hospodami, kavárnami a restauracemi je dovoleno znovu sloužit zákazníkům, ale pouze na venkovních terasách.

Nákupní centra byla také otevřena pro podnikání, i když pro některé to bylo zvláštní být zpátky v práci.

“Opravdu jsem se těšila na znovuotevření, ale také je to trochu divné, že po tak dlouhé době budu v práci,” řekla agentuře AFP Ivana Madarová.

„Strávila jsem volný čas se svým přítelem a rodinou, měli jsme dobrý čas dělat grilování a být v zahradě,“ dodala a dívala se do prázdné uličky.

“Dnes jsme absolutně plný do 20:00 a rezervace stále přicházejí,” řekla recepční Karolina Mazaková.

Opět jsou povoleny bohoslužby a akce až pro 100 osob, včetně sportovních tréninků, zatímco základní a střední školy byly částečně otevřeny.

Česká republika zaregistrovala přes 8 000 případů viru, z toho 281 úmrtí od pondělí.

Přejít nahoru