Maďarský premiér Viktor Orbán není darebák, říká německý režisér kontroverzního pro-migračního filmu

Maďarský premiér Viktor Orbán je spíše protivníkem než „shakespearovským darebákem“, protože ho mnoho kritiků takhle popsalo, říká Stephan Wagner, ředitel německého televizního filmu „Die Getriebenen“ (Driven Ones), v rozhovoru konzervativnímu maďarskému deníku Magyar Nemzet.

Film byl vysílán na národní televizní stanici ARD 15. dubna a zobrazuje rozhodující podzim roku 2015, kdy se německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla otevřít Německo imigrační vlně jednoho milionu lidí. Píše portál RMX.

Film vychází z rovnoměrné knihy 2017 od novináře Robina Alexandra. Zatímco kniha sama o sobě je silně kritickým pohledem na události, jak naznačuje její název, kde „řízenými“ jsou politici zachycení v proudu událostí, film je široce považován za éru Merkelové.

Kromě hlavní postavy Merkelové, kterou hraje Imogen Kogge, se ve filmu objevují také dva maďarští politici: Orbán, zobrazený rumunským hercem Radu Bânzaru, a poté vládní ministr János Lázár, který hraje maďarský herec Zsolt Bács.

V odpovědi na otázku Magyar Nemzet, proč byl Orbán vylíčen jako shakespearovský darebák, Wagner říká, že to tak nevidí.

„Viktor Orbán je v tragédii spíše protivníkem,“ řekl Wagner. „Z jeho pohledu jsou jeho rozhodnutí dokonce pochopitelná. Zároveň je jeho perspektivou maďarská, nikoli evropská. To se dodnes nezměnilo.“

Wagner řekl, že jeho rozhodnutí odevzdat Orbánovu roli rumunskému herci, jehož hlas byl dabován v postprodukci domorodým maďarským hercem, je založen na Bânzaruově fyzické podobnosti s maďarským premiérem a také na nutnosti, protože žádný maďarský herec nechtěl přijmout Role.

“Samotné město Berlín přijalo více lidí, kteří uprchli před syrským konfliktem, a další migranty, než je země dříve považovaná za klasickou přistěhovaleckou zemi, Spojené státy. Zažil jsem to jako zisk,” uvedl.

Wagner se ve svém rozhovoru nezabývá nevýhodami hromadné migrace do Německa, včetně nepřiměřené úlohy migrantů ve statistikách německé trestné činnosti, jakož i obrovského zatížení daňových poplatníků, které měli migranti na velkorysý sociální systém Německa.

Přejít nahoru