Vadala roky podporoval Smer – SD, ale Fico sa k nemu nepriznáva

Niekdajšia asistentka Roberta Fica a štátna radkyňa na Úrade vlády Mária Trošková bola v úzkom kontakte s Antoninom Vadalom, ktorého v Taliansku odsúdili za pašovanie drog. Niekoľko rokov tvorili aj pár a správy, ku ktorým sa dostala slovenská polícia, však ukazujú, že Trošková s Vadalom riešili aj biznis, nie len svoje súkromie. 
Medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) odhalila, že Vadala v čase, keď už netvorili pár, opakovane Troškovú ubezpečoval, že stále môžu byť priateľmi a navzájom si pomáhať. V auguste 2017 Vadala napísal Troškovej SMS v znení „Vieš, že mám rada smer aj premiér, keď nepoznám osobne, lebo 12 rokov som bojoval pre smer a budem ďalej, lebo veľa sú môj kamaráti.“  Vadalov mobil obsahuje viac ako 600 správ medzi ním a Troškovou. Tridsať správ je však z roku 2017, keď bola Trošková hlavnou štátnou radkyňou. Trošková s Vadalom chodila asi štyri roky, spolu podnikali a rozišli sa v roku 2014. Vtedy začala pracovať ako asistentka pre vtedajšieho poslanca za Smer Viliama Jasaňa, ktorý sa stal šéfom krízového manažmentu. Výpoveď Márie Troškovej v kauze vraždy Jána Kuciaka ukazuje, podľa článku zverejnenom v denníku N, že ju Smer neobjavil sám, ale odporučil ju práve Vadala. V tomto období sa Trošková mala Vadalovi sťažovať, že pre ich vzťah si nevie nájsť prácu. „Siska ma eviduje ako tvojho bieleho koňa ty ch..j a mam to od najvyššieho človeka,“ odpísala mu podľa denníka Sme Trošková. Vadala po nej napríklad chcel, aby mu pomohla na post riaditeľa colnice v Michalovciach dosadiť človeka, ktorý mal za svoju hlavnú úlohu uľahčiť Vadalov biznis. „Daj si hlavu do poratku ja som zmerak nie som opozície a nie vidím prečo mi majú robit intríg,“ mal jej odpísať vtedy Vadala. 

Trošková kvôli zmene riaditeľa colnice počas svojho pôsobenia na Úrade vlády mala kontaktovať vtedajšieho ministra financií a nominanta Smeru Petra Kažimíra, súčasného guvernéra Národnej banky. Ten ale komunikáciu s Troškovou na danú tému poprel. “Pýtala som sa a minister povedal, že on také veci nerieši. Takže sa musím opýtať na východe alebo priamo na vedení colnice,“písala v roku 2017 Trošková Vadalovi. Následne však roku 2017 naozaj k výmene na poste riaditeľa michalovskej colnice došlo, stal sa ním Viktor Mihalčík.

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) na toto margo potvrdil, že podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za účelom zistenia, odkiaľ mala Mária Trošková utajované informácie. Podpredseda Smeru Richard Raši na informácie o Vadalovi a Troškovej dnes reagoval, že najskôr treba vedieť, čo je pravda, a čo nie. Raši dodal, že by si počkal na informáciu, či je vôbec pravda, že by chcel Vadala niečo vybavovať cez Troškovú u Fica. Ten na opakovane položenú novinársku otázku, či pozná Vadalu povedal, že Vadalu nepozná a nikdy sa s ním nestretol. 

(SCa, il.foto: skandalmagazin)

Přejít nahoru