Ruské bombardéry překročili vzdušný prostor spojených států o více než 12 km!

Přestože ruské bombardéry zůstaly v mezinárodním vzdušném prostoru, zdá se, že ve středu mírně překročily vzdušný prostor USA.

„Severoamerické velitelství letectví a obrany (NORAD) F-22 Raptors, podporované Stratotankery KC-135 a palubním výstražným a kontrolním systémem E-3, dokončilo brzy ráno zastavení dvou ruských bombardérů vstupujících do aljašské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) , “uvedlo prohlášení vydané NORAD ve středu.

“První formace se skládala ze dvou bombardérů Tu-95, doprovázených dvěma stíhacími letouny Su-35 a letadlem včasného varování a kontroly A-50, které se dostaly do 30 námořních km od aljašských břehů,” uvedl NORAD. Píše portál MSN.

“Druhá formace sestávala ze dvou bombardérů Tu-95 podporovaných A-50 a přišla do 32 km,” uvedlo prohlášení. “Ruské vojenské letadlo zůstalo v mezinárodním vzdušném prostoru a nikdy nevstoupilo do suverénního vzdušného prostoru Spojených států.”

Aljašský ADIZ je vzdušný prostor, který se rozprostírá přes 321 km od pobřeží a je sledován v zájmu národní bezpečnosti. Územní vzdušný prostor USA začíná 19 km od pobřeží.

Přejít nahoru