Šok: Spojené státy proměnily „smrtící“ F-35 v jaderný stíhací letoun

Společná programová kancelář F-35 vydala řadu fotografií demonstrujících testy letadel určených pro bojové použití jaderné i konvenční munice (DCA, Dual Capable Aircraft). Na obrázcích spouštějí stíhači F-35 inertní jaderné bomby typu B61-12 (tj. Během testů nedochází k aktivnímu jadernému výbuchu. Informuje portál Aviationist.

Není žádným tajemstvím, že F-35A Lightning II ve verzi CTOL (Konvenční vzlet a přistání), tj. Se standardním vzletem a přistáním, bude schopná dodávat jak jadernou munici, tak konvenční zbraně na cíle. Informuje portál Bulgarianmilitary.

Očekává se, že taková dvojí schopnost pro F-35 bude zajištěna příslušným softwarem při úpravě bloku 4. Poskytne možnost bojového použití speciální munice B61-12.

Obrázky navíc obsahují další informace o datech testů. První propuštění B61-12 z letadla F-35 AF-1 (pilot Jason Schulze) bylo provedeno 27. června 2019. Šestá zkouška ze stejného letadla (pilot neuveden) byla provedena 7. listopadu, 2019. První test na oddělení B61-12 od letadla AF-6 (druhý sériový stíhač F-35 vstoupit na americké letectvo), řízený majorem Chrisem (The Beast) Taylor, byl proveden 25. listopadu 2019.

Další test s B61-12 byl proveden na F-35 AF-01, který byl kontrolován majorem Rachel (Banshee) Wiencki dne 6. února 2020. Další test s AF-6 byl proveden 2. dubna 2020 (zatím nejsou k dispozici žádné další podrobnosti, uvádí The Aviationist).

B61-12 jsou nejnovější aktualizace programu prodloužení životnosti cyklu jaderné munice B61. Již bylo důkladně testováno na F-15E Strike Eagles z 422. testovací a vyhodnocovací eskadry v roce 2015.

Program prodloužení životnosti (LEP) nahradí modifikace B61-3, -4, -7 a -10 za „12“, které budou společně se speciální municí B83 jako jediné jaderné bomby v provozu.

„Jaderná bomba s volným pádem B61-12 poskytuje možnost bojového využití tohoto typu munice jak strategickými leteckými nukleárními silami (strategickými bombardéry), tak taktickými letadly schopnými dodávat jak jaderné zbraně, tak konvenční zbraně. To může poskytnout významnou podporu během nepřátelských sil NATO, “uvedl Paul Waugh, ředitel dodávkových vozidel v Centru jaderných zbraní USA (AFNWC) před dvěma lety.

V té době byla v Afghánistánu na extrémistických pozicích v Afghánistánu upuštěna zvláště silná nejaderná bomba GBU-43 / B MOAB. Massive Ordnance Air Blast lze přeložit jako „těžká munice leteckého výbuchu“. Na druhou stranu, velmi běžný backronym (MOAB) zní jako Mother Of All Bombs – „matka všech bomb“. Zdá se, že po testech B61-12 Američané necítí potřebu střeliva, jako je MOAB.

Přejít nahoru