Světová válka 3: Indie přesouvá válečné lodě a stíhačky do překvapující vzdálenosti od Číny + FOTO

Přesun vozidel screenfoto Reuters

Indická vláda dává moc ozbrojeným silám země, aby mohla vydat nouzové zakázky, aby hromadila své rezervy v důsledku intenzivního násilí, při kterém zahynuly desítky vojáků. Zdroje v Indii informovaly, že náčelník generálního štábu obrany byl pověřen generálem Bipinem Rawatem, aby spolupracoval se třemi ozbrojenými silami země, aby v případě potřeby upřednostnil tyto požadavky. Ti, kteří byli obeznámeni s touto záležitostí, řekli, že námořnictvo dostalo také zelené světlo, aby přesunula svou palebnou sílu blízko Malaccaského průlivu a v případě potřeby kdekoli jinde v Indo-tichomořském moři, aby čelilo jakýmkoli krokům z Číny.

Zatímco Dillí zahájilo dialog s cílem omezit konflikt v Ladaku, zdroje blízké této záležitosti řekly ekonomickým časům, že vláda nyní nechce riskovat, zejména po krvavé bitvě, která se odehrála v pondělí večer. Informuje Express.co.uk.

V úterý Indie uvedla, že 20 jejích vojáků bylo zabito při násilných střetech s čínskými jednotkami na sporném pohraničním stanovišti v údolí Galwan, což je nyní hlavní eskalace několika týdnů mezery mezi dvěma asijskými jadernými supervelmocemi v západních Himalájích.

Čínské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že došlo k „násilné fyzické konfrontaci“, a přestože se nezmínila o žádných úmrtích, indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že došlo k obětem na obou stranách.

Čína a Indie diskutovaly o způsobech, jak se vyhnout eskalaci, ale indický vládní zdroj řekl agentuře Reuters, že Čínská lidová osvobozenecká armáda se obrátila na skupinu indických vojáků.

Zdroj řekl: „Zaútočili železnými tyčemi, velící důstojník byl těžce zraněn a padl, a když se to stalo, další vojáci se rojili do oblasti a útočili kameny.“

Mluvčí indického ministerstva zahraničí Anurag Srivastava uvedl ve prohlášení: „Obě strany utrpěly ztráty, kterým by se dalo zabránit, kdyby dohoda na vyšší úrovni byla přísně dodržována čínskou stranou.“

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian novinářům v Pekingu řekl: „Šokující je, že 15. června indická strana vážně porušila náš konsenzus, dvakrát překročila hranici a vyprovokovala a zaútočila na čínské síly, což způsobilo násilnou fyzickou konfrontaci mezi těmito dvěma hranicemi síly.”

Přejít nahoru