Výstraha třetí světové války: Čína „provokuje“ poté, co americké vojnové letadlo vstoupilo do tchajwanského vzdušnýho prostoru

Při samostatném incidentu čínské vojenské letadlo překročilo neoficiální hranici vzdušného prostoru na tchajwanském průlivu poté, co den předtím provedly protiraketové cvičení – což ostrov přimělo k prolétání stíhacích letadel. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a mezinárodní společenství považuje otázku suverenity za hlavní potenciální bod vzplanutí.

Americká C-40A, která je vojenskou verzí Boeingu 737, vstoupila na tchajwanský vzdušný prostor se svolením, ačkoli na žádném tchajwanském letišti nepřistála, potvrdilo tchajwanské ministerstvo obrany v úterý. Píše portál Express.co.uk.

Čínský úřad pro záležitosti tchaj-wanu uvedl, že americké letadlo „poškodilo naši suverenitu, bezpečnost a práva na rozvoj a porušilo mezinárodní právo a základní normy mezinárodních vztahů“.

Prohlášení státních médií dodalo: „Byl to nezákonný čin a vážně provokativní incident.”

“Vyjadřujeme silnou nespokojenost.”

Mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunying později prohlásil, že Peking „rozhodně odmítá tento krok ze strany USA“ a tvrdí, že let „závažně porušuje mezinárodní právo a základní normy upravující mezinárodní vztahy“.

Dodal: „Vyzýváme USA, aby dodržovaly zásadu jedné Číny a tři společná společenství Číny a USA a okamžitě zastavily takové nezákonné a provokativní chování.”

„Čína přijme veškerá nezbytná opatření, aby zajistila zájmy národní suverenity, bezpečnosti a rozvoje.“

Americká sedmá flotila uvedla, že letadlo amerického námořnictva bylo na rutinním logistickém letu z letecké základny Kadena v Japonsku do Thajska, ale byl přesmerován na Tchaj-wan, aby se vyhnul „cvičení na východním pobřeží“.

Mluvčí vysvětlil: „Letoun C-40 letěl po vyčistěné trase poskytované tchajwanskými řídícími letového provozu, kteří prošli jejich vzdušným prostorem a přes ostrov a nikdy nebyli v tchajwanském průlivu.”

Přejít nahoru