Vedec objavil 33 živočíchov v jaskyni, ktorá bola uzavretá na 5 miliónov rokov

To, že bola tak dlho uzatvorená od sveta, spôsobilo, že čerstvý vzduch v jaskyni úplne neexistoval, čím sa vzduch vo vnútri stal toxickým a potláčateľne vlhkým. Tieto podmienky však nielen umožnili vznik neuveriteľného života.

 

Jedinečný ekosystém

Vedci doteraz identifikovali 48 druhov žijúcich vo vnútri praveku, vrátane pavúkov, škorpiónov, stonožiek a mnohých ďalších. Je neuveriteľné, že 33 z týchto stvorení, ktoré sa našli, sa nachádza iba v tejto konkrétnej jaskyni a nikde inde na zemi.

Takmer každé zviera žijúce v jaskyni, žijúce v úplnej tme, nemá vôbec žiadnu víziu a nemá žiadne farebné pigmenty. Bez schopnosti vidieť sa v organizme vyvinuli extrémne dlhé antény, končatiny a ďalšie telesné prvky, ktoré ľahko cítia cestu okolo vnútra jaskyne. Žiadne stvorenie naozaj nepotrebuje zrak, keď žije v neustálej tme.

Lokalita je tiež domovom jedinečného ekosystému, ktorý využíva toxické plyny v jaskyni. Aby bolo možné jesť veľa druhov baktérií, musia používať proces nazývaný chemosyntéza.

 

Podobne ako pri postupe fotosyntézy, ktorý rastliny používajú na povrchu, táto metóda využíva toxický plyn namiesto slnečného žiarenia. Chemosyntéza umožňuje organizmom vytvárať energiu prostredníctvom chemických reakcií, ktoré pomáhajú vytvárať jedlo.

Jediná na svete

Červy, krevety a iné malé zvieratá používajú baktérie ako potravu, zatiaľ čo škorpióny, pavúky a iné bezstavovce sa živia menšími zvieratami. Toto vytvára dokonalý kruh života, ktorý umožňuje všetkému v jaskyni pokračovať v živote a je úplne sebestačný.

 

Na zemi je jaskyňa jediným ekosystémom svojho druhu. Ale v hĺbke oceánu sú podobné oblasti, ktoré prežívajú v blízkosti hydrotermálnych prieduchov, ktoré vytvárajú takmer rovnaký druh života.

Po 30 rokoch otvorenia pre vedcov má jaskyňa potenciál poskytnúť veľa nových informácií o evolučnom procese, ale z tejto oblasti sveta je ešte potrebné preskúmať toho veľa. Mnohí odborníci stále nevedia, ako sa zvieratá stali súčasťou jaskyne, napriek niektorým pravdepodobným vysvetleniam.

 

V jaskyni Movile je stále veľa, čo treba preskúmať a objaviť, a veda bude pravdepodobne skúmať toto neuveriteľné miesto ešte mnoho rokov.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru